Brunssummerheide moordverdachte Thijs H. ontsnapte uit GGZ-instelling

Geen categoriemei 10 2019, 21:00
Thijs H. wordt verdacht van de moorden in Brunssummerheide en één in Den Haag. De avond voor de moorden had hij zich gemeld bij de GGZ-instelling Mondriaan in Maastricht. Hij werd opgenomen maar door een steekincident door een andere patiënt wist hij de dag erna te ontsnappen. Dat meldt de Telegraaf.
Hij heeft zich dus dinsdag (na de eerste moord) gemeld, waarna hij werd opgenomen in de gesloten afdeling. Woensdagochtend flipt een 51-jarige psychiatrische patiënt, die vijf mensen neer wist te steken. Hier had Thijs volgens de politie overigens niets mee te maken. Wel bestaat de mogelijkheid dat Thijs zelf het brandalarm af heeft laten gaan toen de hectiek in de GGZ-instelling nog gaande was. Tegen 08:00 uur liep hij naar buiten en zwierf zo'n veertien uur rond.
Thijs klopte kennelijk bij meerdere instellingen aan de afgelopen maanden. Het AD meldt dat Thijs al langere tijd contact met hulpverleners had en dat hij leed aan verschillende geestesziekten. De politie kon geen verhoor toepassen omdat Thijs vrijwel niet aanspreekbaar was zonder hem eerst te kalmeren met medicatie.
Los van of Thijs nou wel of niet beseft wat hij heeft gedaan, is dit nieuws een behoorlijke dreun voor het vertrouwen in de GGZ. Bij Anne Faber werd al van alles aan het licht gebracht waardoor een gebrek aan kwaliteit zichtbaar is geworden. Kennelijk heeft contact met meerdere hulpverleners niets uitgehaald. Op basis van het medische dossier, waar het AD betrouwbare bronnen voor zegt te hebben, lijkt het ook onvoorstelbaar dat Thijs met zijn toestand(en) niet eerder op de gesloten afdeling terecht is gekomen. Dat dan nu ook nog eens blijkt dat hij na zijn vrijwillige opname 'gewoon' weer naar buiten kon wandelen en twee mensen van het leven heeft beroofd, maakt de fout extra dramatisch.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten