'Migratie is kans voor Nederland, EU is nodig!' en andere lariekoek van D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld

Geen categoriemei 10 2019, 20:00
D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld houdt stug vast aan haar geloof in Europese oplossingen: migratie daalt, open grenzen zijn geweldig en migranten gaan Nederland helpen. Iedereen die daar anders over denkt wil 'een ineffectief Europa van natiestaten versterken'. De retoriek was weer eens afgeprijsd en in de aanbieding.
Het begint al lekker:

"We moeten migratie in goede banen leiden en actief bouwen aan een tolerante en diverse samenleving waarin alle Europeanen kunnen meedoen, ook die met een migratieachtergrond."

Hetzelfde holle gezwets over tolerantie en diversiteit, want dat is tot nu toe kennelijk een succes gebleken óf we hebben het nog niet écht geprobeerd. Dan 'alle Europeanen, ook die met een migratieachtergrond', hè? Wat betekent 'Europeaan' zijn dan überhaupt? Krijgt iedereen die hierheen verhuist een set Europese normen en waarden mee bij ontvangst van een paspoort?

"Maar inmiddels is het aantal mensen dat onze buitengrenzen over komt met 90 procent gedaald en de EU-landen ontvangen nu minder dan de helft van het aantal asielaanvragen dan tijdens de crisispiek."

Is dat zo, of wordt er gewoon niet meer geregistreerd? En zelfs al is het zo dat het aantal met 90 procent is gedaald, dat betekent nog altijd dat er flinke aantallen mensen wél binnen zijn gekomen. Vérre van ideaal, lijkt me.

"Laten we dus een migratiedebat voeren op basis van feiten, zoals het feit dat we mensen nodig hebben om onze vacatures te vervullen."

Ja Sophie, da's prima, maar pak dan ook even de feiten erbij over de kosten van zo'n migrant en de cijfers over hoeveel er inmiddels daadwerkelijk vacatures vervullen. Valt dat weer even vies tegen...

"Helaas stellen we vast dat de lidstaten de bestaande asielregels niet uitvoeren, de nieuwe afspraken niet bekrachtigen en onvoldoende middelen ter beschikking stellen voor hun eigen eisen, zoals grensbewaking."

Heel raar inderdaad en zeker een terecht punt. Wellicht dat het iets te maken heeft met de mogelijkheid dat 'grensbewaking' voor de EU meer een informatie-kiosk betekent dan een hek met douane-post.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten