EU-voorzitter Jean Claude Juncker noemt EU-lidstaten terecht ‘hypocriet’ over Europese grensbewaking

In Brussel gaat alles wat trager dan in de rest van Europa. Daarom duurt het nog ten minste tot 2020 alvorens Jean Claude Juncker het apparaat van de Europese Unie dusdanig heeft bijgestuurd dat er meer manschappen en financiën komen voor de grensbewaking van de Europese buitengrenzen. Voor de bescherming van Schengen dus. Al sinds de Europese migratiecrisis van 2015 werkt hij daarom aan een betere grensbewaking, maar het duurt allemaal wel erg lang. Gelukkig zijn daar nog landen als Oostenrijk om kritiek te hebben op Juncker. Want dat gaat helpen! Zo wil Oostenrijk niet in 2020, maar pas in 2027 het aantal Europese grenswachten opvoeren. Dat is natuurlijk vreemd, want de Oostenrijkers hebben wel veel kritiek op de migratiestromen. Ongetwijfeld dat ze in Wenen de EU zoveel mogelijk willen saboteren, zij beschermen zichzelf natuurlijk wel. Juncker hekelde de uitspraken van Oostenrijk. 

En die uitspraken van Oostenrijk kunnen dan ook terecht gehekeld worden. “Alle Europese staatshoofden en regeringsleiders hebben meer dan twee jaar lang geëist dat de Europese buitengrenzen beter zouden worden beschermd. En nu komen er plots van overal bedenkingen. Dat ze een aanslag zijn op de nationale soevereiniteit, dat alles veel te snel gaat en dat de aantallen te hoog gegrepen zijn. Dat is toch van een hemeltergende hypocrisie” zo stelt Jean Claude Juncker. Ongetwijfeld dat weinigen nog naar de inhoud van zijn woorden luisteren na verschillende relletjes met klappen uitdelen en #MeToo spelen. Arme Juncker. Maar dit keer heeft hij wél een punt. Het is natuurlijk bijzonder hypocriet om een Schengenverdrag te sluiten in 1995 (!) en vervolgens te gaan klagen over soevereiniteit wanneer het gebied moet worden beschermd.

Ongetwijfeld dat de opkomst van het populisme de landelijke vertegenwoordigers op de hielen zit en zij nu in koor ‘soevereiniteit’ roepen in een hoop hun macht thuis te behouden. Alsof het uitspreken van zo’n tovenaarsbezwering gaat helpen bij de migratiecrisis? Nee, en daarom is het volledig terecht dat Juncker hier iets over zegt: “Zo kan Europa niet functioneren. We moeten snel handelen, zodat we voorbereid zijn, en de Europese buitengrenzen ook werkelijk onder controle zijn.” En dat klopt. Wanneer lidstaten zich in 1995 al hebben gecommitteerd aan het Schengenverdrag is het opmerkelijk waarom de nationale parlementen al die tijd niet hebben gewerkt aan grensbewaking. Juncker heeft gewoon gelijk dat er snel gehandeld moet worden. Daarnaast is het vreemd om tegelijkertijd kritiek te uiten op migratie, maar daadwerkelijke problemen oplossen na te laten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. HendrikJan

  Het zijn in Brussel allemaal leugenaars, van het kaliber Rutte en erger.
  De Bilderbergclub wil een giga toestroom van omvolkers, dat is goed voor een totale snelle omvolking.
  En die groep bepaalt, wat er in Europa / Nederland gebeurd.

 2. Siemien

  Ze zijn al 1 miljoen stappen te ver, zodat hetgeen waar het werkelijk omgaat niet meer zichtbaar is namelijk eigen grenzen bepalen..

 3. ReJa

  Wat gaat er snel in de eu? Elke maand tigduizend euro kosten maken om het circus 1 week naar Straatsburg te verhuizen en dat is het ongeveer. En volgens druncker is 2020 snel (want dan heeft hij toch al de plaat gepoetst)?

 4. Aytas

  Deze uitspraken van juncker zijn niet gedaan. Het marrakech verdrag zorgt ervoor dat de grenzen verdwijnen. Europa wordt omgevolkt, er komen allemaal omvolkers aan. Idiots are taking over.

 5. Lugar

  De Europese Commissie is een ongekozen club van machthebbers met een arrogante grote smoel.

 6. Pescador

  Eerst juncker het land uit samen met timmermqan en van hofstad en dan de grenzen op slot

 7. JanKlaasen

  Heee,Juncker krijgt een veer is zijn kont van de DDS, moet niet veel gekker worden…

  1. Gekko

   Zelfs uit een dronkelap kan nog wel eens wat zinnigs komen. Dat moet jij toch weten, JanKlaasen.

 8. Florissa

  Wie neemt die zuiplap nou nog serieus, hij zou beter een boek kunnen uitbrengen ,mijn leven met de fles ,er zouden meer waarheden in voor komen ,dan wat hij de mensen nu probeert wijs te maken .

 9. Ome Wim

  Het enige wat snel gaat bij Juncker is zijn verzameling lege drankflessen.

 10. poldi

  Nogmaals, het gros van de inwoners van dit continent wil geen federaal Europa met een centrale Europese regering of leger. Europa zal nooit een Verenigde Staten van Amerika worden. Daarvoor zijn de culturele verschillen tussen de verschillende landen- als diens eigen belangen te groot.

  We zien ook steeds meer verzet tegen dit pro-Europese eenheidsideaal en de politieke keuzes die burgers als reactie hierop geven. De Brexit is hier een duidelijk voorbeeld van te noemen.

  Goede samenwerking en handel, prima. Maar daar houdt het op.

  1. Lugar

   +1

  2. JanKlaasen

   Poldi@ zo is dat, terug naar de goede oude tijd, uitmoorden elkaar!

 11. poldi

  Plagiaat
  ———–

  Ja hoor, we zijn weer zover. Juncker haalt de oorlog erbij als argument om de Europese integratie te verdedigen.
  Maar de E.E.G. van zes landen met hun eigen munteenheid en gemeenschappelijke economische ruimte functioneerde destijds uitstekend in goede onderlinge verhoudingen.
  Daar was de EU van 28, met allerlei Oost-Europese subsidiezoekers en de euro met miljardentransfers naar Zuid-Europa niet voor nodig.
  Het zijn juist de huidige EU en de euro die de onstabiliteit en kans op (burger)oorlog vergroot hebben.
  Alleen de opmerking van Juncker over Europese grensbewaking is juist, maar 10.000 man is natuurlijk veel te weinig.
  Dat moet natuurlijk veel grootschaliger worden aangepakt, met effectieve marine-bewaking door EU landen in de Middellandse zee. Met moderne technologie is elke mensensmokkelboot te ontdekken, en die kan dan direct teruggesleept worden naar Noord-Afrika.

 12. Piet Klein

  Dikke onzin. Juncker heeft helemaal geen gelijk. Hij moet de leider zijn die landen bijeen weet te brengen tot acceptabele voorstellen. Het enige wat hij kan is ruzie maken, met de Britten, met de Hongaren, met de Polen, met de Italianen. En ook nu weer hij mist het leiderschap om met haalbare voorstellen te komen en gaat vervolgens via de pers huilie huilie doen en het sentiment te creëren om weer landen tegen elkaar uit te spelen en vervolgens zelf weer niets te doen. Juncker is de man die er in slaagt een sterk Europa om zeep helpen. Deze voorzitter met zijn ploeg heeft Europa heeft Europa op achterstand gezet, grote problemen gecreerd, verdeeldheid gezaaid, is de Britten kwijt geraakt, en slappe Nederlandse politiek die dit allemaal maar laat gebeuren.

 13. Jan Werts

  Niet eens met DDS.
  Afschaffen nationale grenzen, waarbij ieder landen uit eigen belang de nodige actie neemt, en instellen EU-grenzen, waarbij niemand zich nog echt verantwoordelijk voelt, is wel degelijk gevaarlijk. Dit geldt extra in een tijd van opkomende migratie, die het VN Migratiepact van ‘Marrakech’ toch aankondigt.

 14. Gerlos

  Dit is zijn uitspraak na een fles whisky genuttigd te hebben. Deze man is een schande voor het gedrocht EU.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.