snapshot2

GroenLinks zet in op asielknuffelpolitiek: ''Uitgeprocedeerde asielzoekers mogen niet meer in isoleercel''

Geen categoriejun 11 2018, 11:00
Onze favoriete linkse knuffelpolitici hebben geklaagd over de mate waarop uitgeprocedeerde asielzoekers behandeld worden in Nederland. Te vaak gebeurt het nog dat uitgeprocedeerde asielzoekers in een isoleercel worden gestopt. Volgens de GroenLinksers is dat inhumaan en hebben ze nul-privacy. Als het aan deze partij ligt moet dit beleid onmiddelijk stoppen en humaner worden.

In een isoleercel ligt alleen een matje, is een wc en ontbreekt alle privacy door 24 uurs-camerabewaking. Mensen komen daar nu te makkelijk in terecht vindt GroenLinks. "Het is onmenselijk", zegt Kamerlid Bram van Ojik.

GroenLinks wil dat bij wet wordt verboden dat uitgeprocedeerde asielzoekers in een isoleercel worden geplaatst. "Mensen hebben vaak al een heel traumatisch verleden en zijn gevlucht. Isolatie is dan een heel slecht idee. Het verergert namelijk vaak de problemen waar een vluchteling mee te maken heeft."

Van Ojik vervolgt: "Het doen van een asielverzoek maakt je nog geen crimineel. Het pas ook niet om ze op deze manier te behandelen."

In Nederland is de asielprocedure al heel vrijgevig en als je wordt afgewezen dan gaat er een heel nauwkeurig proces aan vooraf. Als het dan niet wordt toegegeven, dan is het niet meer dan logisch dat de criteria niet zijn gehaald. Het heeft dan niet iets te maken met 'traumatische ervaringen', want ze krijgen het toegewezen als dat inderdaad zo is. Het gaat dan vooral over asielzoekers die om economische redenen naar Nederland komen, of gewoon weer terug kunnen gaan.
Daarnaast zijn er 200 gevallen bekend van de 3000 die voor 'straf' in isoleercellen werden gezet, maar GroenLinks moet niet doen alsof ze at random daarin worden geplaatst. Dat is natuurlijk niet zo.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten