Groentetelers zijn diefstal meer dan zat; plaatsen nu borden in Arabisch en Turks om de jatmoos te verjagen

Groentetelers zijn diefstal meer dan zat; plaatsen nu borden in Arabisch en Turks om de jatmoos te verjagen

Een volkstuinencomplex in Gelderland neemt het heft in eigen hand nadat keer op keer groente gewoon uit de tuinen wordt gejat. De hobbyisten zijn de wanhoop nabij en plaatsen nu maar borden in oriëntaalse talen zoals het Turks en Arabisch.

Volkstuinvereniging D'n Goarden in Winterswijk heeft het helemaal gehad met een man die telkens langskomt en alle oogst steelt en opeet. Het complex telt 300 tuintjes, en dat ziet één groentedief kennelijk als een soort goudmijn voor groente en fruit. Dat mensen daar een heel jaar op hebben staan zwoegen, interesseert hem geen mallemoer:

"Kort geleden sloeg de dief nog toe bij één van de leden die net zijn uien had geoogst. 'Een jaar aan oogst, zo'n 100 uien, had hij netjes opgehangen. Toen hij terugkwam was alles weg. Dat is zo frustrerend!'"

De politie is inmiddels op de hoogte gesteld van de vele diefstallen en is ook bekend met het signalement van de vermoedelijke dader. Maar raad eens? Daar kunnen de wetsdienders niets mee, want de sluwe pikkedief is nog niet op heterdaad betrapt. En zonder dat heeft de cimineel vrij spel. De amateurtuinierders van D'n Goarden hebben er schoon genoeg van en nemen dan zelf maar maatregelen: ze zetten diverse bordjes neer om de man in allerlei talen duidelijk te maken dat wat hij doet strafbaar is:

"Berty Jansen, voorzitter van de vereniging, wil op korte termijn nog meer maatregelen nemen. Het terrein afsluiten is geen optie, vertelt hij. 'Wel gaan we aan twee kanten het hek met 50 centimeter verhogen.' Ook laat de vereniging borden maken waarop in het Nederlands, Engels, Turks en Arabisch te lezen valt dat alleen leden toegang hebben tot de tuinen."

Laten we nu maar hopen dat het effect sorteert. Als de man per sé gratis groeten wil, kan hij zich vandaag trouwens melden in Honselersdijk. Daar worden maar liefst 6 miljoen snoeptomaatjes voor noppes vergeven. Misschien een ideetje...?

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer