Groningen en Drenthe zien fusie niet zitten

Geen categoriefeb 14 2011, 11:13
Groningen en Drenthe zien geen noodzaak om hun provincies te laten fuseren. Een hoogleraar staatsrecht van de Rijksuniversiteit Groningen had dat voorgesteld.
De bestuurden van beide provincies vinden dat zij nu al genoeg samenwerken. "Zo'n discussie over een fusie werkt alleen maar verlammend terwijl we samen een vuist kunnen maken", stelt de Drentse gedeputeerde Rein Munniksma in het Dagblad van het Noorden. De Groningse commissaris der koningin Max van den Berg spreekt van "het zoveelste plan dat is bedacht op de tekentafel".
Het voorstel van hoogleraar Douwe Jan Elzinga kwam daags nadat de randstedelijke provincies bekendmaakten een fusie te overwegen.
Hoewel ik Elzingas voorstel wel begrijp - de noordelijke provincies kunnen echt niet concurreren tegen een grote randstedelijke provincie - hebben Drenthe en Groningen gelijk. Ook als zij fuseren kunnen ze niet opboksen tegen een samenwerkingsverband van Utrecht, Flevoland en Noord-Holland. Daar komt bij dat de concurrentiestrijd onder de noordelijke provincies sowieso vrij groot is. Ja, ze werken samen waar mogelijk, maar ze weten ook dat als één van hen iets krijgt, de anderen met lege handen staan. Ze komen op voor hun eigen belangen - en zo hoort het ook. Dat is de gedachte achter ons systeem.
Daar komt bij dat als er in het noorden gefuseerd moet worden, Friesland daar ook aan mee moet doen. En dat gaat niet gebeuren. Groningen en Friesland is een vrij goed te vergelijken met de relatie tussen Nederland en Duitsland. Niet in de zin dat de één veel machtiger is dan de andere, maar in de zin dat ze elkaar weliswaar zien als broers, maar toch ook als concurrenten. De liefde voor elkaar is al te vaak ver te zoeken.
Daarnaast moet de overheid dichter bij de mensen komen te staan, niet nog verder van ze af staan dan nu al het geval is. De individuele provincies hebben een band met het volk en andersom. Als je gaat fuseren verbreek je dat en zal de kritiek op het provinciale bestuur niet af-, maar toenemen. Daar kun je vergif op innemen: zeker in het behoudende noorden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten