Groot gelijk! Enschedese studente is seksuele intimidatie door (Noord-)Afrikanen spuugzat en start petitie

Groot gelijk! Enschedese studente is seksuele intimidatie door (Noord-)Afrikanen spuugzat en start petitie

Sinderely / Shutterstock

Seksuele intimidatie is een probleem in Enschede en daarom start de psychologiestudente een petitie. Myrthe praat over een vrij specifiek stukje Enschede waar ze zich (volledig terecht) onveilig voelt, en om de haverklap wordt nageroepen en -gefloten als ze er doorheen loopt.

'Vaak (Noord-)Afrikanen'
Sterker nog, het stukje van De Korte Hengelosestraat richting de Jumbo in Noorderhagen is ronduit berucht! Ik loop er zelf namelijk ook vaak doorheen, en ben zeker niet bang aangelegd, maar dáár toch altijd op m'n hoede.Hartstikke vervelend natuurlijk!

Maar Myrthe gooit ook de knuppel in het hoenderhok en zegt dat het vooral (Noord-)Afrikanen zijn die dit doen. Ze licht toe:

„Ik weet dat je met zo’n opmerking heel erg moet oppassen, maar ik zeg het niet lichtvaardig én uit ervaring. Waarom ze het doen weet ik niet. Verveling? Stoer doen?”

En vanaf dat moment wilde ik haar eigenlijk een hart onder de riem steken. Want een meid die een petitie start om seksuele intimidatie tegen te gaan is niet zo interessant, maar een meid die midden in de Black Lives Matter-gekte even het beestje bij de naam noemt? Die kon nog wel eens een flinke lading shit over zich heen gaan krijgen!

Gajes in paradise
Hier een situatieschets, uit eigen ervaring: Er lopen altijd meerdere groepjes van 3 tot 10 man, die eigenlijk de hele dag niks lijken te doen. Bontkraagjes, drugsdealers en -gebruikers, scooter-Turkjes, (Noord-)Afrikanen (Frans- en Engelstalig), loverboys (en hun toekomstige slachtoffers): het komt daar allemaal samen in een soort opgepoetst afvoerputje van Enschede.

„Je denkt altijd: het overkomt mij alleen. Maar iedereen had een verhaal. Echt iedereen. Van grove opmerkingen tot ongewenste aanrakingen. Alle vriendinnen maken het in Enschede mee. Toen werd ik nóg bozer.”

Wanneer je er doorheen loopt, vooral als het warm weer is, heb je te maken met smalle looppaden die uitmonden in kruisingen met coffeeshops. Die looppaden zijn meestal de hangplekken. Wil je daar langs (en dat kan bijna niet anders), dan moet je haast dwars door een groepje heenlopen. Ik, een vent van 29, voel daar dan al de spanning dat er misschien iets gaat gebeuren. Dat kan een opmerking zijn of een schouder die tegen je aankomt. Gewoon iemand die misschien even stoer wil doen tegenover de groep. Dat zal voor meiden nog veel erger zijn (lees haar voorbeelden maar).

Met een beetje pech moet je door twee of zelfs drie van dat soort groepjes heen, of je moet twintig minuten omlopen (en langs andere coffeeshops met hetzelfde soort volk).

Aangifte is zinloos
Myrthe zegt dat aangifte doen niet zinvol is in dit geval. De politie en de gemeente weten zelf namelijk ook wel wat voor types daar lopen (het Stadskantoor staat er om de hoek). En om één of andere reden krijgen ze dat volk daar maar niet weg.

Echt hoor, daar kun je boa's en agenten tegenaan smijten wat je wil. Het haalt niets uit en morgen staan ze er gewoon weer! Dan maar de druk opvoeren met een petitie en zorgen dat het aandacht krijgt, toch? Zet hem op, Myrthe! TEKEN HIER!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties