Haagse Schilderswijk is een tikkende tijdbom

Haagse Schilderswijk is een tikkende tijdbom

Radicale islamieten hebben het er voor het zeggen.

Hoewel we de laatste tijd veel aandacht besteden aan ISIS, en aan de massamoorden die deze groepering begaat in Irak en Syrië, moeten we niet vergeten dat er ook grote problemen zijn in Nederland. Vandaag heeft De Telegraaf een artikel gepubliceerd over de slechtste wijk van Nederland: de Schilderswijk in Den Haag.

Wat ooit een volkswijk was is in de afgelopen decennia veranderd in een veilige haven voor allerlei (islamitische) radicalen. Het gevolg:

De allochtone bewoners van de Schilderswijk willen baas zijn in eigen wijk. Agenten van buiten zijn niet welkom. Radicale moslims willen er een kalifaat stichten. De bekendste achterstandsbuurt van Den Haag is een tikkende tijdbom.

Deze wijk wordt al een tijdlang in de gaten gehouden door de overheid. Sterker nog, er is flink in geïnvesteerd: vuilnismannen komen het afval daar drie keer per week ophalen in plaats van één keer zoals in de rest van Nederland, er is ruim 100 miljoen euro besteed aan 'verbeterprojecten,' de criminaliteit is er flink gedaald doordat de politie hard is opgetreden tegen jeugdbendes. Toch is het er nog net zo'n grote puinhoop als voorheen.

Nou ja, dat is niet helemaal waar: het is er zelfs nog erger geworden. De wijk is nu officieel de slechtste plek in Nederland om te wonen: voor autochtone Nederlanders tenminste.

Dat klinkt een beetje vreemd: er is heel veel geld ingepompt, maar toch is het er alleen maar op achteruit gegaan. Hoe is dat in vredesnaam mogelijk? Het antwoord kon weleens iets te maken hebben met de volgende statistiek: 90 procent van de lokale bevolking is allochtoon. Nu is het natuurlijk niet zo dat allochtonen hele steden en wijken automatisch kapotmaken, maar het wordt toch een beetje anders als een significant deel van die immigranten een radicale versie van de Islam aanhangen... en hun denkbeelden op proberen te dringen aan anderen.

Daarbij worden deze radicalen geholpen door de relatieve armoede die er heerst. De Telegraaf legt uit dat mensen er soms in, naar Nederlandse maatsteven gemeten, vreselijke omstandigheden wonen:

In veel huishoudens is de situatie schrijnend: grote gezinnen wonen in kleine woningen. Tijdens reportages over schimmelhuizen hebben we kamertjes gezien waar overdag zeven matrassen liggen opgestapeld. In de avond worden ze zonder lakens over de hele vloer neergelegd. Soms slapen er wel tien mensen. Meerdere gezinsleden zitten werkloos thuis. Een deel spreekt geen Nederlands. De subsidiekraan draait overuren: huurtoeslag, bijstand, minimapas en ga zo maar door.

Het zal u niet verbazen dat zulke mensen erg vatbaar zijn voor extremistische ideologieën.

Moslimradicalen willen de dienst uitmaken in de Schilderswijk. Al langer zijn er signalen dat orthodoxe jongelui hun strenge regels willen opleggen aan gematigde moslims, christenen en niet-gelovigen. Dagblad Trouw doopte een gebied met enkele duizenden inwoners zelfs om tot sharia-driehoek.

Hollandse vrouwen worden regelmatig uitgescholden voor hoer. Bij een Turkse modezaak zijn reclameposters met schaars geklede vrouwen besmeurd. De jurk bij de dames kwam niet eens boven de knieën. Het is slechts het topje van de ijsberg. Sinds kort tonen de polderjihadisten zich in het openbaar. Aangemoedigd door hun broeders van de terroristische groepering ISIS komen ze hun huizen uit om tijdens demonstraties op drukbezochte plekken in de Schilderswijk mensen te ronselen met haatpreken waarbij Joden en christenen de foute partij zijn en waarbij politiek en vooral de politie worden geprofileerd als het kwaad.

Een deel van deze jihadisten zijn oorspronkelijk afkomstig uit andere steden, maar zijn bewust verhuisd naar de Schilderswijk omdat ze daar de dienst kunnen uitmaken. Welke radicale moslim wil dat nou niet? Een eigen stukje grond waar de sharia heerst en andersdenkenden worden opgejaagd: het moet ongeveer de natte droom zijn van de gemiddelde extremist.

De vraag is nu wat de overheid hieraan kan doen? Gezien de vrijheden die mensen - gelukkig! - genieten in ons land kan er niet zomaar even worden ingegrepen om de wijk extremisten-vrij te maken. We kunnen wel roepen dat alle radicalen moeten worden uitgezet, dat mensen met een dubbel paspoort terug moeten worden gestuurd naar het land van herkomst, etc., maar dan zijn we er nog lang niet. Daar komt bij dat dergelijke plannetjes veel mensen leuk in de oren klinken, maar in de praktijk onuitvoerbaar zijn (ook vanwege de wet).

Ik zeg het niet graag, maar de Schilderswijk kon weleens verloren zijn. Het enige waar we op kunnen hopen is dat de regering hiervan leert en ervoor zorgt dat dit soort radicalen het niet ook voor het zeggen krijgen in andere wijken, in andere steden.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties