Haatcampagne van Judith Sargentini tegen Hongarije leidt tot tegenreactie: trekt vervolgens slachtofferkaart

Geen categoriedec 24 2018, 13:00
Judith Sargentini vind politiek zo belangrijk dat ze volgens Trouw dagen doorwerkte tijdens ziekte. Vol met paracetamol werkte ze door en wist ze van geen ophouden. Nu komt haar termijn in het Europees parlement langzaam ten einde. Daarom moet Sargentini de komende tijd weer tot rust komen. Wat ze na haar parlementsperiode gaat doen weten we nog niet. In maart zijn er weer verkiezingen en dan is het einde Sargentini in zicht. Gelukkig maar, want ze heeft bijzondere wapenfeiten op haar naam staan. Terugkijkend op haar politieke carrière kennen we haar van twee zaken. Ten eerste de (ondertussen) legendarische Tweet waarin ze het gezonde verstand negeerde en een feitelijk juiste stelling deed. Maar die tweet werd natuurlijk al snel ingehaald door de tijd. Verder kennen we haar van het ruziemaken met de Hongaren.

De legendarische Sargentini-tweet

https://twitter.com/judithineuropa/status/600276891883417600?lang=nl
Zo voerde ze een haatcampagne tegen Viktor Orbán en Hongarije. Dat kon natuurlijk rekenen op kritiek. Veel Hongaren zijn niet blij zijn met haar en de tegenreactie noemt ze een 'haatcampagne van Hongarije tegen haar persoon'. Tja, dan begrijp je er echt helemaal niks van. Het rapport over Hongarije zit niet alleen vol fouten, erger nog: daar bovenop maakt Sargentini misbruik van het 'rechtsstaatverhaal'. De rechtstaat als concept is een soort van idealistisch beeld dat adepten van de status quo gebruiken om individuele bevoegdheden van ministers te ondermijnen. Elke afwijking van de huidige kaders wordt onder het mom van de 'rechtstaat' bekritiseerd. Dat terwijl de principes van de rechtstaat bedoeld waren om absolute vorsten als Lodewijk XIV af te remmen.
Orbán is dan ook zeker niet te vergelijken met de Franse koning van weleer en minister Harbers is dat evenmin. Maar een rapportje maken met dit vage concept als rechtvaardiging bleek voldoende om Hongarije in de pers af te branden. Het wordt nog gekker. Los van het vage concept jaagt Sargentini vooral op schimmen. En een schim is voldoende om de Hongaren in een hoekje te dringen en ze te traineren. Kritisch nadenken over de invloed van de EU op media en het 'recht om te weten' is ook niet aan haar besteed. Nadat ze een Europese partner beledigde trekt Sargentini nu de slachtofferkaart.
Op de vraag of ze nog naar Hongarije durft zegt ze: "Dat is eigenlijk helemaal niet grappig." Nee inderdaad, dat is inderdaad niet grappig. Net zo min het grappig is om met een woordenbrij belangrijke Europese partners in de internationale pers voor schut te zetten. En ze van alles te verwijten waar je zelf ook schuldig aan bent via de Europese Unie. Maar Judith is zielig aldus Trouw: "Op Twitter krijgt ze seksistische bagger over zich heen en wordt ze zelfs met de dood bedreigd." Overigens ontvangt ze ook positieve reacties van Hongaren. Die zeggen: "‘Dankuwel, mevrouw Sargentini.’'
Tja. In ieder geval heeft het rapport bijgedragen aan het ondermijnen van de populariteit van Orbán. dus de missie zal wel geslaagd zijn. In maart is het exit voor Sargentini.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten