Haatsjeik niet welkom in Utrecht, wel in Amsterdam

Geen categoriemei 06 2015, 10:12
Sjeik Adil al-Kalbani is niet langer welkom in Utrecht. Ook in Groningen hoeft hij niet langs te komen.
De islamitische haatpredikant Adil al-Kalbani zal niet in Utrecht en Groningen spreken. Dat bericht De Telegraaf:
De moskee Essalaam in Hooggraven had hem uitgenodigd voor aanstaande vrijdag, maar trekt de uitnodiging in vanwege 'maatschappelijke onrust'. Eerder werd de haatsjeik al geweerd in Groningen. Hoewel de gemeente Utrecht op de hoogte was van de mogelijke komst van al-Kabani, werd er geen druk uitgeoefend om het niet door te laten gaan, zegt een woordvoerder van de moskee tegen het AD.
De imam zou spreken in het Groningse Selwerd, maar zijn optreden daar werd al eerder afgezegd. Ook dit omdat er woedend gereageerd werd op zijn bezoek aan de moskee. In Utrecht denken ze er dus hetzelfde over.
Ondertussen is de An Nasr-moskee in Amsterdam-Oost "niet bereikbaar voor commentaar." Niet zo gek, want die moskee wil Al-Kalbani wél laten spreken. Het bestuur van de moskee begrijpt dat het voor volkswoede zal zorgen als men deze "haatsjeik" verdedigt, en dus doen ze net of hun neus bloedt.
Leuk geprobeerd, maar daar trapt natuurlijk niemand in. Er is iets ernstigs mis met een moskee die deze man - die voor ethnic cleansing pleit in Arabië, o.a. door alle joden en christenen van het Arabische schiereiland te gooien - laat spreken. Als je voor een tolerante versie van de islam staat kun je deze man nooit zijn gang laten gaan.
Maar ook de moskeeën in Utrecht en Groningen zijn niet geheel onschuldig. Waarom hadden ze deze man in de eerste plaats uitgenodigd? In islamitische kringen is het algemeen bekend dat Al-Kalbani een extremistische joden- en christenhater is. Het is goed dat de moskeeën zijn speech niet laten doorgaan, maar ze moeten wél tekst en uitleg geven over hoe ze in de eerste plaats tot het besluit kwamen om hem uit te nodigen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten