PVV had vervolging Wilders kunnen voorkomen. Of toch niet?

Geen categorieokt 11 2014, 13:00
Als PVV-Kamerlid Martin Bosma een beetje had opgelet, dan was Geert Wilders nu niet vervolgd. Althans, dat schrijft NRC.
Heftig nieuws uit de NRC vandaag: de PVV had de vervolging van partijleider Wilders kunnen voorkomen. Hoe? Nou, als PVV-Kamerlid Martin Bosma twee jaar geleden een eigen PVV-wetsvoorstel voor het verruimen van de vrijheid van meningsuiting had ingediend in de Tweede Kamer. Dan had het voorstel wel moeten worden aangenomen, maar een kniesoor die daarop let, toch? Ik citeer NRC:

Bosma had twee jaar terug de beschikking over een panklaar initiatiefwetsvoorstel dat in september 2012 was ingediend. Het voorstel beoogde dat de vrijheid van meningsuiting werd verruimd. Daarvoor moesten twee wetsartikelen uit het wetboek van Strafrecht worden geschrapt: 137c (groepsbelediging) en 137d (aanzetten tot haat en discriminatie). Precies deze twee artikelen vormden deze week voor het OM de grondslag om Wilders aan te merken als verdachte.

Het voorstel was afkomstig van toenmalig PVV-Kamerlid Johan Driessen. Hij verloor zijn zetel bij de verkiezingen van 2012, maar zijn voorstel lag gewoon klaar om te worden ingediend. Helaas deed Bosma er daarna helemaal niets meer mee:

Uit de gang van zaken daarna blijkt dat Bosma niets meer deed om het wetsvoorstel in de Kamer behandeld te krijgen. Nadat de Raad van State januari 2013 advies uitbracht, lag het op zijn weg daarop een reactie te schrijven. Dit liet hij na, waardoor er nooit zicht op parlementaire afhandeling is geweest.

Dat lijkt slordig van Bosma en de PVV. Maar is dat het ook? Had het voorstel een meerderheid kunnen halen? Laten we wel wezen: hoeveel initiatiefvoorstellen van de PVV worden aangenomen door de Kamer? Inderdaad. Die kans was dus niet zo groot als de krant beweert. Overigens gaat VNL, de partij van Louis Bontes en Joram van Klaveren het initiatiefvoorstel alsnog indienen. Hulde daarvoor, want Wilders' vervolging is ronduit schandalig. Een politicus moet kunnen zeggen wat hij wil.
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten