Haga-ziekenhuis laat patiëntgegevens rondslingeren in winkelkarretje

Haga-ziekenhuis laat patiëntgegevens rondslingeren in winkelkarretje

Wie een mooi voorbeeld zoekt van een datalek hoeft niet verder te zoeken. Het Haga-ziekenhuis heeft een perfect (en absurd) voorbeeld geproduceerd. Tientallen patiëntgegevens zijn in een winkelkarretje in de supermarkt gevonden! Dat meldt de NOS.

Namen, geboortedata, medicatie en klachten lagen in een winkelkarretje in de supermarkt, voor iedereen in te zien! Deze lijsten werden gebruikt als boodschappenlijstje, zodat de ziekenhuismedewerker voor iedere patiënt op het lijstje kon halen wat diegene nodig meende te hebben. De medewerker liet de lijsten echter in het karretje liggen.

Haga-woordvoerder Marnix Beekmans laat weten dat ze bij het ziekenhuis "zeer geschokt" hebben gereageerd. Altijd fijn om te weten dat een datalek van dit niveau de mensen daar toch wel écht wat doet.

Een goede burger heeft de papieren gevonden en afgegeven bij de politie. Die onderneemt nu actie om te kijken hoe dit heeft kunnen gebeuren en zorgt ervoor dat de patiënten worden geïnformeerd.

Dit is niet de eerste keer dat het ziekenhuis in opspraak is gekomen. Toen reality-ster Barbie in het ziekenhuis lag, misdroegen de medewerkers zich ook door diverse keren patiëntgegevens in te zien, zonder dat daar een geldige aanleiding voor was. Nu blijken ze het dus wederom niet zo nou te nemen met de privacy van patiënten. Ook getuigt het van een ontzettende laksheid, want degene die de boodschappen deed had ook prima de namen op een apart briefje kunnen schrijven. Zo moeilijk is het niet.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer