Haha! Door er een puinhoop van te maken redde Jeanine Hennis per ongeluk de formatie

Haha! Door er een puinhoop van te maken redde Jeanine Hennis per ongeluk de formatie

Het Nachtmerriekabinet-Rutte III komt er alleen maar omdat Jeanine Hennis is opgezouten. Wat een toepasselijke politieke erfenis voor deze faalhaas.

Hilarischer dan dit wordt het niet. Volgens het Algemeen Dagblad, dat als linkse krant ongetwijfeld goede contacten heeft met de regeringspartijen, heeft de val van Defensie-minister Jeanine Hennis ervoor gezorgd dat het Nachtmerriekabinet-Rutte III er toch nog komt. Op het moment van haar val zaten de onderhandelingen namelijk vreselijk vast doordat maar liefst drie partijen precies dezelfde twee ministeries opeisten.

Eigenlijk zou Gerrit Zalm officieel niet over de verdeling van de ministerposter praten met de onderhandelaars, maar om te voorkomen dat er op het laatste moment alsnog een probleem zou zijn deed hij dat wel. Daarom vroeg hij alle onderhandelaars of er ministerposten waren die ze ten koste van alles wilden hebben. Mark Rutte's antwoord: "Financiën en Sociale Zaken." Sybrand Buma: "Financiën en Sociale Zaken." Alexander Pechtold: "Financiën en Sociale Zaken." De enige die zijn mening niet mocht geven was Gert Jan Segers van de ChristenUnie. Als kleinste partij moest hij dankbaar zijn voor elke post die hij toegeschoven kreeg.

Ha.

Dat was nogal een probleem, zeker omdat niemand een stapje terug wilde doen. Alle onderhandelaars bleven koppig. Financiën en Sociale Zaken. That's it.

Maar toen kwam Jeanine Hennis in de problemen. Daardoor kwam het ministerie van Buitenlandse Zaken open. Die post was namelijk voor haar bedoeld. Jawel, nadat ze Defensie systematisch kapot had gemaakt wilde Rutte haar dus doorschuiven naar Buitenlandse Zaken zodat ze met de reputatie van ons land kon doen wat ze daarvoor deed met onze krijgsmacht.

Gelukkig ging dat nachtmerriescenario niet door. Hennis werd tot aftreden gedwongen en kon een mooie baan in Rutte III dus ook op haar buik schrijven. Het gevolg was dat Halbe Zijlstra liet weten dat hij Buitenlandse Zaken ook wel zag zitten. Daardoor kon het CDA Financiën krijgen (die gaat naar Wobke Hoekstra) en D66 Sociale Zaken (Wouter Koolmees).

En dat kwam dus allemaal doordat Hennis zichzelf onmogelijk had gemaakt.

Hilarisch? Jazeker. Ontzéttend vermakelijk zelfs. Maar tegelijkertijd ook weer jammer. Als het regeerakkoord iets duidelijk maakt is het immers dat het nieuwe kabinet minstens net zo'n grote nachtmerrie zal zijn als dat andere Nachtmerriekabinet: Rutte II.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties