Halsema maakt zich klaar voor 'revolutionaire stap': Amsterdam wil officiële excuses aanbieden voor slavernij

Halsema maakt zich klaar voor 'revolutionaire stap': Amsterdam wil officiële excuses aanbieden voor slavernij

Femke Halsema vindt honderden mensen op De Dam erg fijn. Bron: Screenshot AT5.

Het Amsterdamse stadsbestuur liet haar verre voorgangers onderzoeken: in hoeverre waren zij betrokken bij de slavernij? Uit het onderzoek blijkt dat de vroegere bestuurders van Amsterdam wel degelijk een rol speelden bij de slavenhandel en dus de slavernij. Burgemeester Halsema voelt zich nu geroepen om excuses aan te bieden hiervoor. Gaat Amsterdam een primeur boeken binnen de slavernijdiscussie in Nederland?

De Volkskrant is van mening dat Halsema namens de stad Amsterdam excuses gaat aanbieden. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat de vroegere bestuurders van Amsterdam een rol speelden in de slavernij, en schijnbaar nogal een grote rol. Reden genoeg dus voor Halsema om officiële excuses te gaan aanbieden.

‘Ik voel een verantwoordelijkheid. Niet om de geschiedenis ongedaan te maken, wel om de gevolgen van ons gedeelde slavernijverleden in het heden te bestrijden en het héle verhaal te vertellen.’

Nee, Amsterdam zou niet de eerste stad in de wereld zijn die haar excuses aanbiedt. Londen, Liverpool en Charleston hebben dit al eerder gedaan. Liverpool deed dit al in 1999! De landen Ghana en Benin hebben overigens ook al hun excuses aangeboden voor de misstanden uit het verleden.

De grootste angst die critici hebben is natuurlijk dat men vreest voor de roep om schuldbetalingen. Want als een land of stad eenmaal officiële excuses heeft aangeboden kunnen de slachtoffers in dit verhaal natuurlijk om een vergoeding vragen. Volgens hoogleraar Veraart hoeven we hier niet bang voor te zijn.

‘Nog afgezien van verjaring, om schade in het privaatrecht te vergoeden, is een causaal verband nodig tussen de slavenhandel van toen en individueel leed van nu. Dat aantonen is juridisch vrijwel onmogelijk.’

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties