Handelsoorlog met impact: Chinezen verliezen 3% export in één maand, economie blijft echter 6% groeien

Handelsoorlog met impact: Chinezen verliezen 3% export in één maand, economie blijft echter 6% groeien

De Chinese economie heeft in augustus klappen opgelopen. De export van Chinese producten naar het buitenland is in augustus in één maand tijd ruim 3% gedaald tegenover een maand eerder. Deze significante daling heeft voornamelijk van doen met de nieuwe handelstarieven die de Amerikaanse president Donald Trump heeft ingevoerd, waardoor Chinese producten minder interessant zijn op de markt, aldus NOS.

De NOS stelt dat de vrije val in de export van de Chinezen te maken heeft met de nieuwe handelstarieven die Donald Trump, die op één september werden ingevoerd. Maar eigenlijk is er al langer een trend gaande naar minder export en verminderde economische groei in China. De nieuwe heffingen vanaf 1 september doen daar eigenlijk vrij weinig mee.

Onder meer doordat de wereldeconomie sowieso al minder vraagt om Chinese producten omdat alle economieën gewoon prima draaien en niet iedereen elke twee weken een nieuwe televisie koopt. Dit verklaart ook de wereldwijde afname in productie, terwijl de dienstensector nog keurig draait. De consument houdt de hand op de knip en de exportgedreven economieën van o.m. China zien het terug in de cijfers.

In China gaat het economisch dus wel iets minder, maar men groeit nog steeds. De overheid in Beijing heeft besloten om de juridische realiteit rondom bankieren te wijzigen zodat banken meer nieuwe financiële instrumenten kunnen uitproberen. De hoop is middels een verhoogd risico de economische groei weer verder aan te jagen. In Europa hebben ze n.a.v. de bankencrisis van 2008 vast enige ervaring met hoe je kunt experimenteren met finance.

Maar ondanks alle 'negatieve cijfers' groeit de Aziatische reus als kool en trekt de economie zich niet veel aan van de handelstarieven van de Amerikanen. Zo bedraagt de economische groei dit jaar zo'n 6%! Met andere woorden: als de Amerikanen de producten niet kopen dan doen anderen dat wel.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
China Economie Handelsoorlog

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties