Hard tegen hard in Amerika - Bouw van muur afdwingen door afkondiging noodtoestand?

Geen categoriejan 05 2019, 10:00
Trump versus Democrats, hard tegen hard, winner takes all. Dat is de huidige situatie nu de Amerikaanse overheid 'op slot' zit en Trump en de Democrats elkaar onder druk proberen te zetten. Via De Volkskrant.
Trump heeft vijf miljard dollar nodig voor de muur tussen de Verenigde Staten en Mexico. De Democrats willen dit tegenhouden maar zitten met het probleem dat de overheid momenteel op slot zit. Trump heeft de macht om deze weer te openen, maar eist daar medewerking voor zijn muur voor terug. Sterker nog, als de Democrats niet meewerken, heeft Trump nog meer kaarten achter de hand!
De Democrats in het Huis van Afgevaardigden keurden een wet goed die de overheid weer open moest stellen, maar Trump kan deze net zo makkelijk vetoën. Trump bereid zich voor op een lange shutdown en gebruikt dit duidelijk als pressiemiddel om de Democrats overstag te laten gaan.
Ergens zullen ze wel moeten, Trump zou namelijk door middel van het afkondigen van een noodtoestand óók de muur kunnen beginnen te bouwen, maar dat is wel een heel radicale maatregel. Dit zal allemaal wel weer stof doen opwaaien en menig journalist zal zich wel weer als expert op het gebied van psychologie wanen vanwege het fenomeen 'sterke leiders'.
Punt blijft dat Trump zich aan z'n beloftes probeert te houden en daar linksom of rechtsom aanstalten toe maakt. Het wel of niet eens zijn met zijn beleid doet niets af aan het feit dat zulke daadkracht en doorzettingsvermogen alleen maar lovenswaardig is te noemen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten