Hé, Rob Jetten met z'n duimpje: Hemweg-kolencentrale sluiten levert niets op! Geen CO2 minder, geen schonere lucht!

Geen categoriemrt 13 2019, 10:00
Vol trots staat D66-leider Rob Jetten met opgestoken duim voor een billboard met de wervende tekst ‘Wij halen hem weg’, doelend op de achter het billboard gelegen kolencentrale Hemweg in Amsterdam. Het is zeer aannemelijk dat Jetten niet weet wat het gevolg is van zijn trotse houding, anders zou hij er immers niet gaan staan. Van een parlementariër hoef je tenslotte niet te verwachten dat hij alles begrijpt, maar kennelijk is zijn marketingafdeling ook niet ingelicht en zijn achterban vindt kennelijk alles best…
In Europa kennen we een CO2-handel. Industrieën hebben jaren geleden hun CO2-uitstoot vastgesteld. Hebben ze meer CO2-uitstoot dan kunnen ze die bijkopen, en hebben ze minder uitstoot dan kunnen ze die verkopen: de Europese CO2-beurs, de EU-ETS.
Zodra de Hemwegcentrale sluit, komen deze CO2-rechten op de CO2-markt terecht en worden deze verhandeld. De koper heeft vervolgens ‘recht’ op de uitstoot van die aangekochte hoeveelheid CO2. Een Duitse bruinkoolcentrale, een Poolse kolencentrale of een Frans chemiebedrijf koopt dus gewoon die ‘Hemweg-CO2-ton’ en stoot die terplekke uit. Europees gezien is de sluiting van de Hemwegcentrale dus zinloos: er zal geen geen ton minder CO2 worden uitgestoten.
De stroom, waar komt die dan nu vandaan? Dat weet Jetten waarschijnlijk ook niet, anders zou hij er tenslotte niet zo trots staan. Er is namelijk nauwelijks nog capaciteit op het Nederlandse net voor extra groene energie. Jetten schermt nog met iets als ‘zonnepanelen’ en ‘windmolens’. De Hemweg met haar bijna 700 MW aan opgesteld vermogen vervangen voor windmolens dan maar? Een moderne flinke windmolen levert 3 MW, dat zijn dan dus 233 windmolens erbij! Die staan er natuurlijk niet morgen, na lange inspraakprocedures zullen er vast wel 58 (van de 355…) gemeenten in Nederland te vinden zijn die er wel 4 op de randen van de gemeentegrenzen wil zetten, toch? Tot die tijd halen we de stroom wel uit Duitsland. Alleen Duitsland heeft een klein probleempje: door de ‘Energiewende’ is het netwerk inmiddels zo ontregeld en overbelast dat gestopt is met de Energiewende… Dan maar uit Duitse kolencentrales en bruinkoolcentrales toch? Kortom, de stroomproductie die in Amsterdam wegvalt wordt opgevangen door Duitse kolen- en bruinkoolcentrales.
Dan wordt nog aangevoerd dat de Amsterdamse lucht er op zou verbeteren. Wat Jetten waarschijnlijk ook niet weet - anders zou hij er tenslotte niet zo trots staan - is dat uit de Hemwegcentrale al sinds jaar en dag waterdamp uit de schoorsteen komt: niets meer en niets minder. De zwavel uit de kolen wordt afgevangen door een ontzwavelingsinstallatie, de stikstof-achtigen door een DENOX en het (fijn)stof door een elektrostatisch filter.
De Hemweg sluiten levert dus helemaal niets op! Geen ton CO2 minder en geen schonere lucht.
De enige die wel trots zal zijn op de opgestoken duim van Rob Jetten is NUON zelf. De onderneming wordt al jarenlang geteisterd door milieuactivisten en dat is niet al te prettig voor de aandelenkoers van moeder Vattenfall. Zélf de stekker eruit trekken is een kostbare zaak, maar als opeens moraalridder Jetten de rekening gaat betalen is dat zo ongeveer het beste wat de aandeelhouders kan overkomen. Een blanco cheque van staatswege, gefinancierd door brave burgers die iedere maand weer al hun belastingen betalen. De burger mag trots zijn: hij heeft voor de derde keer de Hemwegcentrale betaald, de eerste keer bij de bouw, de tweede keer indirect door de overname door Vattenfall en de sluiting mogen ze nu zelfs ook nog een keer betalen. Het droomscenario van iedere aandeelhouder.
Is het duimpje van Jetten toch nog ergens goed voor. Op naar de volgende kolencentrale!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten