Held Jacques Monasch gaat los: 'Boerkini en hoofddoek is vrouwenonderdrukking'

Geen categorieokt 22 2016, 17:00
Als PvdA-leden nog iets van gezond verstand hebben kiezen ze Jacques Monasch tot nieuwe lijsttrekker. Gelukkig voor de SP, D66 en GroenLinks hebben PvdA-leden dat niet.
Vaste lezers van De Dagelijkse Standaard weten: ik ben absoluut geen fan van de PvdA. Sterker nog, hoe eerder die partij kapot gaat, hoe beter. De sociaaldemocraten hebben Nederland al decennialang verzwakt en geknecht met hun politiekcorrecte, multiculturele droom van een enorm grote verzorgingsstaat. Als één partij het verdient om volledig ten onder te gaan dan is het de PvdA.
Toch komt er af en toe een PvdA'er langs die zowaar op mijn respect kan rekenen. Jacques Monasch is zo'n PvdA'er. Zie hier bijvoorbeeld wat hij vandaag in een interview met het AD zegt:

U vindt de PvdA te soft over integratie.
,,Er kan nog wel een tandje bij, ja. Als integratie je lief is, moet je de lange arm van Ankara een halt toeroepen. In Nederland is geen plaats voor Diyanet (Turkse staatsclub die imams betaalt voor 150 moskeeën in Nederland, red.). Kerken moeten zichzelf toch ook bedruipen? We moeten duidelijke morele grenzen aangeven. Zeggen wat de normen zijn. De boerkini en de hoofddoek: dat is een vorm van onderdrukking van vrouwen.''

Bij de PvdA zijn ook vrouwen die een hoofddoek dragen. Mag dat niet?
,,Als zij dat willen. Maar vraag mij niet als PvdA'er om het goed te keuren. Het is een door mannen en een geloof opgelegd kledingstuk. Ik zie nergens een man met een boerkini de zee in gaan. Wees daar gewoon duidelijk in. Dat hoort de lijn te zijn in de sociaaldemocratie. Ik sta voor emancipatie van de vrouw.''

Er is echt moed voor nodig om dit als sociaaldemocraat hardop te zeggen. Er zijn meerdere PvdA'ers die het stiekem denken, maar de meesten durven daar publiekelijk niets mee te doen. Want stel je voor dat je mensen boos maakt.
Monasch heeft daar lak aan. Hij gelooft dat een hoofddoek, en de boerkini al helemaal, een teken van vrouwenonderdrukking is, en zegt dat gewoon. Blijkbaar maakt het hem totaal niet uit of hij bepaalde leden van de partij-élite daardoor hoofdpijn bezorgt. Sterker nog, je gaat bijna denken dat hij dat juist extra prettig vindt.
Als de PvdA een comeback wil maken, en echt een rol van betekenis wil gaan spelen bij de komende verkiezingen, moet de partij Monasch kiezen als nieuwe lijsttrekker. Ik twijfel er werkelijk geen moment aan dat hij die partij terug aan de top kan brengen.
Gelukkig zullen PvdA-leden daar de moed niet voor hebben. Zodoende kijk ik uit naar een verkiezing waarbij de PvdA bijna weggevaagd wordt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten