Nobelcomité gaat los op Bob Dylan: 'Hij is mopperig en weerbarstig!'

Geen categorieokt 22 2016, 16:00
Het Zweedse Nobelcomité is woedend op singer/songwriter Bob Dylan. De reden? Dylan heeft nog steeds niet officieel gereageerd op het bericht dat hij de Nobelprijs voor de Literatuur gewonnen heeft.
En dat kan het comité absoluut niet waarderen:

De Zweedse schrijver Per Wästberg uitte scherpe kritiek op Dylans weigering om zich formeel op de hoogte te laten stellen dat hij de prestigieuze prijs heeft gewonnen. „Hij lijkt een erg mopperige en weerbarstige man”, stelde Wästberg.

Daarom zegt Wästberg dat het comité maar één optie rest: afwachten.

"Of hij daagt op (bij de uitreiking van de prijzen op 10 december) en dan wordt hij verwelkomd. Of hij komt niet opdagen en dan verzinnen we iets anders tijdens het banket. Hoe dan ook is hij de prijswinnaar."

Het grappigste aan dit verhaal is dat de woede van het Nobelcomité natuurlijk bewijst dat de leden van het comité zelf, niet Bob Dylan, ongelooflijk arrogant zijn. Het comité vindt immers blijkbaar dat iedereen die een prijs wint -- een prijs waar hij zelf helemaal niet om gevraagd heeft -- heel vereerd moet reageren. Waag het eens belachelijk te vinden en voor je het weet word je weggezet als een mopperkont die geen respect voor anderen heeft.
Ze kunnen boos worden, maar ik geef Dylan groot gelijk. Waarschijnlijk vindt hij, net als ik!, dat deze prijs aan een topauteur gegeven had moeten worden, niet aan een liedjesmaker. Maar ja, het comité wilde zijn winst gebruiken om de Nobelprijs weer even wat extra pr te bezorgen, en daar wil Dylan niet aan meewerken.
Dat vind ik geen teken van arrogantie, maar juist van nederigheid.
Daar komt bij dat Dylan wellicht ook heeft gezien dat het Nobelcomité prijzen uitkeert aan de meest belachelijke mensen -- Yasser Arafat de Nobelprijs voor de Vrede, Barack Obama ook -- en denkt daardoor misschien ook dat deze prijs helemaal geen waarde meer heeft. Als dat zo is heeft hij nog gelijk ook.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten