Heldinnen! Tunesische vrouwen komen in actie tegen seksistische islamitische erfpraktijken

Heldinnen! Tunesische vrouwen komen in actie tegen seksistische islamitische erfpraktijken

Tunesische vrouwen zijn het zat dat ze nog altijd moeten gelden als minderwaardige schepsels, bijvoorbeeld als het gaat om het erfen van bezittingen na de dood van een naaste. Mannen gaan er dan met de buit vandoor, en vrouwen blijven met lege handen achter. No more, als je het aan honderden vrouwen in de hoofdstad Tunis vraagt.

Tunesië is een uitzondering op de regel: want waar de rest van de Arabische wereld steeds conservatiever en idioter wordt, daar wordt in Tunesië de gang van zaken steeds relaxter voor vrouwen. Met name voor het slag vrij dat zich (begrijpelijkerwijs) niet wil confirmeren aan de vrouwonvriendelijke religie genaamd islam. Eerder al wisten vrouwen het gedaan te krijgen dat een passage uit de wet werd geschrapt die het verbood om islamitische vrouwen met niet-moslims te trouwen.

En nu? Nu moet ook het patriarchale en vrouwonvriendelijke erfrecht nodig eens op de schop:

"De demonstranten liepen zaterdag naar het parlementsgebouw in Tunis en maakten duidelijk dat ze vergeleken willen worden met Europese vrouwen zodat ze aanspraak kunnen maken op een eerlijke verdeling van een nalatenschap. Die is nu nog gebaseerd op islamitische wetgeving, waarin een man meestal twee keer zoveel krijgt als een vrouw. „In een geciviliseerde staat ontvang ik precies wat jij ontvangt”, was een vaak gehoorde leus."

Laten we hopen dat de vrouwen succes hebben in hun veldtocht om gelijke rechten. Het wordt namelijk hoog tijd dat niet alleen Europa, maar ook de rest van de wereld vrouwen gelijke rechten gaat gunnen. Misschien dat onze plaatselijke feministen ze ook wel een handje kunnen helpen. Zou mooi zijn, nietwaar? Of hebben zij het te druk met stampij maken omtrent genderneutrale wc's op NS-stations in Amsterdam?

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties