Ook Maurice de Hond peilt: Nederland gaat vermoedelijk vóór de sleepwet stemmen

Geen categoriemrt 11 2018, 11:00
De peilingen van Maurice de Hond geven aan dat het referendum over de sleepwet zal eindigen in een goedkeuring van de regeringsplannen. Vermoedelijk zal een nipte meerderheid de wet accorderen, zo wijst zijn onderzoek uit.
sleepwetpeiling-11-03-18
Nederland neigt de sleepwet goed te keuren, zo blijkt uit een peiling waarmee Maurice de Hond vanochtend op de proppen kwam. Van alle Nederlanders zegt zo'n 45% vóór te zullen stemmen bij het referendum over de sleepwet dat op 21 maart gelijktijdig met de gemeenteraadsverkiezingen gehouden zal worden. 42% zal tegenstemmen, en nog eens 13% weet het niet. De strijd is dus nog niet beslecht, maar al met al is het slecht nieuws voor de initiatiefnemers van het referendum die het sleepwet een oneigenlijk aantasting van de privacy vinden.
De sleepwet is een naam die tegenstanders van de 'Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017' verzonnen hebben, en slaat op de nieuwe toestemming voor de AIVD en MIVD om Nederlanders groepsgewijs af te luisteren en hun data voor lange tijd op te slaan, óók als zij helemaal geen verdachte zijn in een onderzoek maar bijvoorbeeld slechts toevallig in de buurt van een verdacht persoon wonen. Die vergroting van de opsporingscapaciteiten is nodig om terrorisme te bestrijden, vinden partijen als VVD, CDA, PvdA en D66. Tegenstanders vinden het echter een ongeoorloofde power grab van de overheid die daarmee veel te diep kan ingrijpen in het leven van gewone burgers.
Die laatste groep trekt dus aan het korste eind, peilt Maurice de Hond. De Hond sluit daarmee aan bij een peiling die Kantar eerder deze week al uitvoerde. Kantar becijferde toen dat 48% de wet zou goedkeuren, tegenover slechts 25% tegenstemmers.
Verder is het bij het referendum nog van belang dat de opkomst boven de 30% zal liggen, maar dat zal geen issue zijn zegt De Hond: "Ruim drie kwart van degenen die opkomen bij de Gemeenteraadsverkiezingen geeft aan ook een stem uit te zullen brengen bij dit Referendum. over de Wet Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. De opkomst zal dus ruim boven de vereiste 30% uitkomen. (Vermoedelijk zal dit percentage tussen 40 en 45% uitkomen)."
Al met al lijkt het dus een bittere pil te gaan worden voor de tegenstanders van de sleepwet, als zij dus niet snel een overtuigende en flitsende campagne zullen kunnen neerzetten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten