Helemaal klaar mee! Ex-milieuactivist vindt milieubeweging 'te oppervlakkig'

Geen categoriedec 01 2019, 20:00
Ex-milieuactivist Paul Kingsnorth heeft zich na veel geschreeuw en gedoe teruggetrokken op het platteland. De milieubeweging was wat hem betreft te oppervlakkig in haar kritiek. Interessant om eens zulke ervaringen te verkennen!
Kingsnorth was journalist en milieuactivist. Met een kritisch oog en een scherpe pen kreeg hij steeds meer het besef dat ook de klimaat- en milieuactivisten de ballen verstand hebben van wat voor ramp er wordt voorspeld. Hij ondervond steeds meer een haast religieus optimisme. Het sleutelwoord was natuurlijk 'duurzaamheid'. Duurzaamheid zou de oplossing zijn voor alle klimaatgerelateerde problemen. 'Hey, maar dat zeggen onze politici hier in Nederland toch ook steeds?' Inderdaad! Vandaar mijn interesse voor wat deze man ons probeert te vertellen.
Kingsnorth schreef namelijk een aantal essays waar hij eigenlijk zegt dat duurzaamheid dikke onzin is. Het is namelijk gericht op het idee dat we dezelfde levensstandaard kunnen behouden, maar dan wat groener. Dát kan volgens hem niet. Hij is van mening dat de hele manier van leven anders moet (dikke kans dat dat voor de levensstandaard 'omlaag' betekent) en anders hou maar op. Gelukkig is hij wel ook zo realistisch dat hij beseft dat niemand zulke doemscenario's aan de mens kan slijten en iedereen liever luistert naar een D66-achtig 'positief verhaal'. En dus heeft Kingsnorth het opgegeven. Maar ergens heeft hij nog wel genoeg energie gevonden om Greta Thunberg en links-Nederland een veeg uit de pan te geven en nog even wat filosofische ideeën in een boek te verwerken. Niet mijn type, wel het lezen waard.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten