'Rusland afschrikken' - Polen begonnen met tienduizend man sterk vrijwilligersleger

Geen categoriedec 01 2019, 21:00
Polen heeft de afgelopen jaren in defensie geïnvesteerd. En waar gaan al die miljoenen euro's naartoe? Niet naar high-tech wapens maar naar een heus vrijwilligersleger! "Dit schrikt Rusland af."
Het klinkt allemaal een beetje als een collectieve zwendel. Een Pools vrijwilligersleger waar miljoenen in wordt geïnvesteerd om de Russen mee af te schrikken. Dat lijkt toch meer op een smoes om aan de NAVO-norm te kunnen voldoen zonder daadwerkelijk (veel) oorlogsmaterieel aan te hoeven schaffen. Je schuift die kosten gewoon onder trainingen en personeelskosten en klaas is Kees.
Maar uit de berichtgeving valt af te lezen dat het wel degelijk om een serieus project gaat. Het vrijwilligersleger bestaat kennelijk al uit tienduizenden militairen en er gaan honderden miljoenen euro's in het project om.
De redenering voor een Pools vrijwilligersleger lijkt te geïnspireerd door de gedachte achter het Amerikaanse Second Amendement, het amendement dat burgers de vrijheid geeft om een wapen te kunnen dragen. De bedoeling is namelijk dat een eigen overheid of vijandelijke mogendheid zo altijd rekening moet houden met het feit dat de lokale burger flink wat schade aan zou kunnen richten. Dit zou de drang naar tirannie of invasie moeten terugdringen. Eenzelfde idee heerst bij de Polen dus, die Rusland op deze manier willen afschrikken.
Dat lijkt een fantasie, maar aangezien het land steeds meer Amerikaanse militairen en oorlogsmaterieel op hun grondgebied krijgen, is het idee nog helemaal niet zo heel gek. En laten we wel wezen, de meeste andere EU-lidstaten zijn nou ook niet echt militaire kartrekkers.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten