Helemaal prima: Irak wil Europese ISIS-gekken berechten in ruil voor miljarden euro's

Helemaal prima: Irak wil Europese ISIS-gekken berechten in ruil voor miljarden euro's

Ik zeg: doen.

Het Franse persbureau en de Britse krant The Guardian berichten (via het AD) dat Baghdad de Westerse coalitie heeft aangebonden om tienduizenden Europese ISIS-gekken uit Syrië te halen en zélf te berechten. Maar, daar wil Irak dan wel enkele miljarden euro's steun in ruil voor krijgen.

Al met al zou het per direct om zo'n 10 miljard euro gaan. Daarna wil Irak dan 1 miljard euro per jaar ontvangen van de Westerse alliantie. Dit omdat de ISIS-mafketels niet alleen berecht moeten worden, maar daarna ook onderhouden moeten worden in de gevangenis -- degenen die niet ter dood veroordeeld worden, tenminste. Want, jawel, Irak heeft verschillende ISIS-malloten al ter dood veroordeeld.

Dat laatste is precies waarom de Syriëgangers in kwestie doodsbang zijn dat Irak en het Westen inderdaad een deal met elkaar sluiten. Teruggaan naar Europa? Oh, dat zien ze best zitten. Op zijn hoogst krijgen ze een paar jaar gevangenisstraf -- lekker: moderne gevangenissen, met televisie en noem maar op -- waarna ze natuurlijk weer vrijkomen en lekker door kunnen gaan met het verspreiden van hun extremistische propaganda... en mogelijk zelfs aanslagen kunnen plegen. Zelf zien ze dat scenario best zitten.

Maar naar Irak gestuurd worden? Oh nee, dat vinden ze vre-se-lijk. Irak pakt terroristen namelijk écht aan. Als ze daar veroordeeld worden verdwijnen ze voor jaren en nog eens jaren in een hell hole -- een Middeleeuwse kerker eigenlijk. En dat is dan ook nog eens aangenomen dat ze niet ter dood veroordeeld worden, want ook dat is best een optie.

Echt? Ja, echt. Irak wil namelijk dat, als er een overeenkomst gesloten wordt, Europese landen beloven geen bezwaar te zullen maken tegen veroordeling tot en uitvoering van de doodstraf. Oh ja, en daarbij komt nog eens dat Irak óók niet wil dat Europese "hulpverleners" hun gevangenissen bezoeken.

Met andere woorden: ze willen voor een paar miljard euro helemaal zelf verantwoordelijkheid nemen voor ISIS-tuig.

Ik zeg: doen. Laat Irak maar lekker op Midden-Oosterse wijze afrekenen met deze terroristen. Het interesseert me geen bal dat ze mogelijk een Europees paspoort hebben. Dat hadden ze moeten bedenken voor ze naar Syrië vertrokken en, door dat te doen, voor een vijand van Europa kozen. Een vijand die zoveel mogelijk Europeanen over de kling wil jagen; een vijand die alles waar Europese culturen voor staan haat.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer