Hemel op aarde: een Amsterdam zonder PvdA-bestuur

Geen categoriemrt 29 2014, 10:14
Amsterdam kan een heel mooie stad zijn. Maar dan moet de PvdA wel naar de oppositie worden verbannen voor de komende vier jaar.
D66'er Alexander Rinnooy Kan is aan het verkennen welke coalities er mogelijk zijn in Amsterdam. Op dit moment heeft hij zijn oog laten vallen op een stadsbestuur van D66-VVD, aangevuld met een derde sociale partij om een meerderheid te kunnen vormen: PvdA, GroenLinks of SP. PvdA en GroenLinks hebben gezegd niet zonder elkaar in een nieuw te vormen college te stappen, dus de SP is de enige serieuze optie.
Het is te hopen dat het lukt om de drie partijen bij elkaar te brengen. Er is namelijk één partij die het ab-so-luut niet verdient om opnieuw Amsterdam te besturen en dat is de PvdA. Voor het eerst sinds decennia is de partij niet de grootste, omdat de gemiddelde Amsterdammer het regenteske gedrag van de hoofdstedelijke PvdA spuug- en spuugzat is. De falende wethouder en mislukte lijsttrekker Pieter Hilhorst heeft het hazenpad gekozen. Er zit dus niet anders op dan vier jaar oppositie voor de PvdA.
Als D66, VVD en SP er de moed voor hebben dan, want makkelijk zal het niet zijn in een stad waar de meeste ambtenaren PvdA-angehaucht zijn, net als verreweg het grootste deel van de journalistiek. Er zullen smerige spelletjes worden gespeeld tijdens de onderhandelingen, want de PvdA wil echt niet zomaar de machtspositie die de partij in al die jaren, wat zeg ik, decennia heeft opgebouwd. Maar oh, wat zou het goed zijn voor de stad. De stad zou leefbaarder worden, en aantrekkelijker om te wonen.
Amsterdam heeft te veel socialehuurwoningen. De verhouding is totaal zoek. Dat heeft de PvdA natuurlijk bewust zo gedaan: hoe meer socialehuurwoningen, hoe meer PvdA-stemmers. D66 en VVD hebben de heilige plicht dat zo snel mogelijk te veranderen. Daarnaast moet de binnenstad weer gaan bruisen. Geen ondernemertje pesten zoals het PvdA-college de afgelopen vier jaar heeft gedaan, maar ondernemers de ruimte geven. En het moest maar eens afgelopen zijn met de verplichte erfpacht. Het ouderwets socialistische systeem is alleen maar opgetuigd om privébezit tegen te gaan.
Maar de vraag blijft: hebben D66, VVD en SP de moed om tegen de wil van het rode veelkoppige monster in te gaan? Ik vrees dat een van de drie partijen gaat stekkeren (al dan niet onder druk van PvdA-kopstukken achter de schermen) en dat de PvdA dan alsnog mag aanschuiven. Nou ja, hebben we in ieder geval heel even mogen genieten van de gedachte aan een PvdA-vrij stadsbestuur in Amsterdam. Het smaakt naar meer.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten