Hero Brinkman neemt afstand van anti-islam boodschap PVV

Hero Brinkman neemt afstand van anti-islam boodschap PVV

Brinkman wil niet dat de PVV "straks bekend staat als de internationale anti-islampartij".

Hero Brinkman, Tweede Kamerlid en de Noord-Hollandse lijsttrekker voor de aanstaande Provinciale Statenverkiezingen voor de PVV, heeft opnieuw openlijk kritiek geuit op de PVV en Wilders. In november vorig jaar lekte al een door Brinkman opgesteld discussiestuk uit waarin hij meende dat de islam "zowel een religie als een ideologie" is. Dat was toen opmerkelijk omdat het afweek van het controversiële PVV-standpunt dat de islam 'een totalitaire politieke ideologie' is. Gisteren volgde een voorpublicatie van een interview dat hij aan het SGP-jongerenblad In Contact gaf, waarin Brinkman opnieuw zijn zorgen uitspreekt dat de PVV bij ongewijzigd beleid bekend zal gaan staan als "internationale anti-islampartij". Brinkman wil niet dat de PVV, onder de ondemocratische leiding van Geert Wilders, een one-issuepartij wordt.

Een opmerkelijk standpunt. Niet alleen omdat enkel in het integratiedebat, in al zijn breedte, het electorale bestaansrecht van de PVV ligt, maar ook omdat Brinkman kennelijk meent dat de PVV desondanks nu (nog) geen one-issuepartij is. Waar Brinkman dit op baseert is een raadsel. Uiteraard, de PVV heeft een partijprogramma waarin ook bijvoorbeeld economische thema's aan de orde komen, maar zelfs hier domineert uiteindelijk één van de drie i's (islam, integratie, immigratie).

Tekenend is de draai die de PVV, ergens tussen de onafhankelijkheidsverklaring in 2005 en nu, heeft gemaakt op economisch gebied. Was de PVV oorspronkelijk voor afschaffing van het minimumloon, versoepeling van het ontslagrecht en het beëindigen van het algemeen geldend verklaren van CAO's, dit alles met als doel om de werkloosheid te bestrijden, tegenwoordig is de PVV, meer nog dan de Socialistische Partij, de hoeder van de verzorgingsstaat. Niet uit economische overwegingen echter, maar omdat een grote verzorgingsstaat beter past bij de wens naar zo gesloten mogelijke grenzen. Martin Bosma zei het al eens bij Pauw en Witteman: "wij vechten voor de verzorgingsstaat, en dus tegen de massa-immigratie [...] die de verzorgingsstaat op den duur zal ondermijnen" (vanaf 5:30).

Opmerkelijk is Brinkmans geklaag ook omdat hijzelf, als de Noord-Hollandse PVV-lijsttrekker voor de aanstaande Provinciale Statenverkiezingen, recent het nieuws haalde met het voorstel om hoofddoeken te verbieden voor bezoekers van het provinciehuis en mogelijk, in de toekomst, ook voor klanten van gesubsidieerde bussen. Dat was slechts een paar weken geleden. Zo toont ook Brinkman zelf de nodige flexibiliteit in zijn opvattingen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer