Het begint: Turkije pakt 10 buitenlanders op

Geen categorieaug 09 2016, 12:00
Daar gaan we: Turkije arresteert nu niet meer alleen Turken, maar ook buitenlanders.
Een vriend van me die weet wat er achter de schermen gebeurt bij het ministerie van Justitie en in rechtbanken vertelde me onlangs dat de Turkse autoriteiten nog lang niet klaar zijn met hun zuiveringen. Nog veel meer mensen zullen opgepakt worden, niet alleen Turken, maar ook buitenlanders. Ook ik, zei hij, moest oppassen met wat ik schrijf. Voor ik het weet zou ik namelijk op een zwarte lijst kunnen eindigen. Dat zou einde oefening betekenen.
Ik denk dat we meteen kunnen bevestigen dat hij gelijk heeft:

Turkish authorities have detained at least 10 foreign nationals suspected of ties to a US-based cleric whom Turkey accuses of masterminding the July 15 failed coup, a senior official said Monday. At least four of them had been formally arrested pending trial while a fifth person had been released, Deputy Prime Minister Numan Kurtulmus told reporters after a Cabinet meeting.

En, oh ja, Kurtulmus zegt ook dat het aantal gearresteerde buitenlanders de komende tijd weleens (flink) kon toenemen.
Naast de arrestaties zijn buitenlandse journalisten nu ook op andere manieren het doelwit van de zuiveringsacties. Zo is de Spaanse journaliste en studente Beatriz Yubero gedeporteerd, hoegenaamd omdat ze president Erdogan 'beledigd' had op Twitter:
https://twitter.com/D8News/status/762702312552923136
Voor ik het vergeet: de paspoorten van alle Turkse journalisten in dit land zijn nu (tijdelijk) ingetrokken. Dit betekent dat ze Turkije dus niet kunnen verlaten.
https://twitter.com/pressfreedom/status/762725251876724739
Hoewel er geen nadere uitleg wordt gegegeven over het hoe en waarom is het iedereen natuurlijk duidelijk dat dit puur en alleen gebeurt omdat de regering er zeker van wil zijn dat kritische journalisten uiteindelijk opgepakt kunnen worden.
Wat je nu ziet is heel simpel: een staatsgreep in slow motion. Het is geen zaak meer van of maar wanneer alle critici van de regering eraan moeten geloven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten