Het einde van de PvdA nadert

Geen categorieokt 10 2011, 20:30
Bizar: PvdA-raadslid komt in de Volkskrant ongegeneerd uit voor cliëntelisme.
Iedereen kent het fenomeen van de troetelallochtoon wel. Zijn of haar succes is niet zozeer het gevolg van eigen talenten, maar puur en alleen van het feit er geen Nederlandse ouders in het spel zijn. Vaak wordt gesteld dat dit fenomeen een verzinsel is van zuur-rechtse, witte mannen die het niet kunnen hebben dat Fatima, Gregory en Leroy ook succesvol zijn. In de Volkskrant van vandaag maakt Latif Hasnaoui, PvdA-raadslid te Den Bosch, daar echter korte metten mee. Zonder enige schaamte schrijft hij:

Het feit dat ze (allochtonen met een islamitische achtergrond, Sven) moslim zijn, heeft er in veel gevallen voor gezorgd dat ze op de kandidatenlijst zijn gekomen.

Zo lang je zo nu en dan geknield richting Mekka ligt, doen zaken als intelligentie en arbeidsethos er blijkbaar niet toe. Dank u, meneer Hasnaoui. Fijn om te weten.
Hasnaoui's stuk wordt echter nog vervelender voor de PvdA. Precies een week nadat René Cuperus, medewerker van het wetenschappelijk bureau van de PvdA, zich in de Volkskrant hardop afvroeg hoe 'een lid van het landelijk bestuur (Fouad Sidali, Sven) erbij [komt] om, tegen de sociaal-democratische traditie in, de PvdA te misbruiken als voertuig voor een godsdienstdebat', besluit Hasnaoui doodleuk de ouderwets cliëntelistische PvdA-allochtoon uit te hangen. In het verlengde van hoogleraar Wasif Shadid verwijt hij het alle knuffelallochtonen namelijk dat zij niet voldoende opkomen voor hun voornamelijk islamitische achterban:

Politici die thans in de Kamer zitten, komen te weinig op voor de belangen van hun islamitische achterban, zoals Shadid in zijn opiniestuk heeft aangegeven. Juist islamitische Kamerleden moeten de anti-islamretoriek heel streng inhoudelijk weerspreken omdat deze de beeldvorming over hun electorale achterban negatief beïnvloedt. Als zij het niet doen, wie dan wel? Bovendien: als islamitische politici het doen, komt het sterker en geloofwaardiger over.

Wat moet je daar nou mee als PvdA? Aan de ene kant moet je dit niet willen, maar aan de andere kant kan de partij er de ogen niet voor sluiten dat een groot gedeelte van hun steeds meer slinkende electoraat uit moslims bestaat die op moslims willen stemmen puur en alleen omdat het ook moslims zijn. Daarbij zal het u niet verbazen dat Hasnaoui met voorkeurstemmen is verkozen tot raadslid.
Dit knellende probleem werd onlangs nog eens prachtig beschreven door Carel Brendel:

De schitterende voorjaarszege van [de Pvda in] 2006 was mede te danken aan een toevloed van allochtone voorkeursstemmen. Bos waarschuwde voor ongelukken, en die kwamen er ook. Raadsleden die steniging goedkeurden ‘als het maar volgens de regels verliep’; die petities van de extremistische organisatie Hizb ut-Tahrir ondertekenden; die verklaarden dat homoseksualiteit niet mag van de Koran. Dat alles gepamperd met subsidies voor gescheiden zwemmen, aparte overheidsloketten in de moskee, en de inschakeling van ‘bruggenbouwers’ als Tariq Ramadan. Kortom, een voortzetting van de al 30 jaar door de oude PvdA-achterban afgewezen politiek.

Ook Bert Brussen typeerde het vanochtend treffend in zijn polemiek met Thomas von der Dunk:

Kritiek op extreme elementen in de islam wordt met veel gekerm bestreden, islamitische uitingen van sekseongelijkheid, zoals gescheiden gemeenteloketten, worden door de PvdA juist gefaciliteerd, en het aanzwengelen van een debat over de islamitische vrouw zonder hoofddoek komt van GroenLinks. De PvdA heeft het inmiddels te druk met het bestrijden van het boerkaverbod.

Rest mij alleen de vraag: de PvdA, hoe lang nog...?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten