Het gaat helemaal niet! Middeninkomens hebben het steeds zwaarder

Het gaat helemaal niet! Middeninkomens hebben het steeds zwaarder

De middenklasse, een term die veel wordt gebruikt voor verkiezingsretoriek. Als we de politieke partijen ten tijden van verkiezingen moeten geloven worden het steeds gouden tijden voor de middenklasse. Toch is dit niet zo, de lastendruk en alsmaar stijgende prijzen zorgen voor steeds meer druk op de middenklasse.

Aan de vaste lasten is Jan Modaal steeds vaker meer dan de helft kwijt aldus het Nibud. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om geld opzij te zetten voor je spaarrekening of voor onvoorziene kosten.

Dat zijn niet mensen in de bijstand, maar juist huishoudens met een jaarinkomen van 36.000 tot 54.000 euro, modaal tot anderhalf keer modaal. Zij waren tien jaar geleden ongeveer de helft van hun salaris kwijt aan vaste lasten, nu naderen ze de 60 procent, of zijn ze daar zelfs voorbij.”

Het Nibud maakt zich zorgen over deze ontwikkelingen. Bij zulke hoge lasten raakt men grip kwijt op hun eigen leven. Zonder economische vrijheid geen persoonlijke vrijheden zoals de libertarische econoom Ludwig von Mises decennia terug al schreef.

Veel problemen komen door de alsmaar duurder wordende huurhuizen aldus het Nibud. Doordat de huren steeds hoger worden - en de lonen nauwelijks stijgen - is sparen bijna onmogelijk. Hierdoor komt men dus nauwelijks in aanmerking voor een hypotheek.

De woonbond kwam deze week al eerder met een soortgelijke conclusie. Zij zien als de beste oplossing om de grenzen van de sociale huurwoning op te rekken.

Een wetsvoorstel waarin de inkomensgrens voor sociale huur wordt verlaagd, maakt de woonkloof alleen maar groter. Nog meer middeninkomens zouden tussen wal en schip belanden.

Volgens het Nibud is deze ontwikkeling bijzonder te noemen. Economisch gezien gaat het de laatste jaren goed. Politici hebben er de mond vol van dat doordat de economie groeit de burger nu mee profiteert, maar de burger profiteert helemaal niet mee. De burgers lopen op dit moment achter de feiten aan.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties