De aanhouder wint! Landelijk Loket Mijnbouwschade komt, maar is het de oplossing?

Geen categoriejul 13 2019, 11:00
De structurele problemen van de gaswinning in Groningen hebben ervoor gezorgd dat er nu eindelijk een Landelijk Loket Mijnbouwschade komt. Dit schadeprotocol zal nu voor het hele land gelden, wel is er een grote maar: de gedupeerden moet zelf komen met bewijs.
Het is een stapje de goede richting op, een landelijk loket om schadevergoeding te krijgen. Toch gaat er nog veel werk gepaard voordat mensen iets van een vergoeding zullen zien. Mensen zullen zelf moeten aantonen dat schade aan hun huis door mijnbouwactiviteiten komt, hoe sterk zul je als huiseigenaar in je schoenen staan tegen bedrijven die het zullen ontkennen?
Voor Groningers geldt nu dat schade aan hun woning - binnen het gebied waar de gaswinning plaatsvindt- altijd de schuld is van gaswinning. Het gaswinningsbedrijf NAM moet zelf met bewijslast komen dat het niet door hen komt. Voor de rest van Nederland geldt het dus andersom, wij zullen zelf met bewijslast moeten komen.
Nu al is er veel kritiek op de 'meldingstermijn'. Dit is een jaar na bodembeweging. Terwijl schade soms pas later kan ontstaan.

Deze vinden wij niet passen bij de schade die ontstaat door bodemdaling. Ervaringen in Zuid-Limburg laten zien dat die schade pas na vele jaren zichtbaar kan worden.

Minister Wiebes zelf is geen fan van de omgekeerde bewijslast. Dus zoals het gaat in Groningen is een uitzondering, vandaar dat het niet geldt voor de rest van Nederland.

wie stelt, bewijst

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten