jetten halenhemweg

"Het is allemaal de schuld van de boeren", echter is één derde van het stikstof afkomstig uit het buitenland

Geen categorieokt 05 2019, 18:00
De stikstofsoap gaat maar door en door en door! Vandaag publiceerde het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een infographic met daarin verwerkt gegevens over de herkomst van diverse stikstofdeposities. Behalve dat de herkomst eigenlijk moeilijk is vast te stellen, blijkt dat bijna één derde van het stikstof 'afkomstig is uit het buitenland'.
Tja, het is wel een vreemd gezicht natuurlijk. Een overzicht van stikstofdeposities in kaart gebracht en voornamelijk te vinden in de randstad en in het Duitse industriële Ruhrgebied. Toch houden sommigen vast aan hun waanbeelden: de boerderijen moeten worden gesaneerd want die zijn slecht. Maar met de bovenstaande kaart in het achterhoofd is dat wel wat vreemd. Verder suggereert het ministerie dus dat één derde van de stikstof 'uit het buitenland afkomstig is'.
Als we kijken naar de bovenstaande grafiek dan zijn twee grote 'veroorzakers van stikstofdeposities' te onderscheiden, namelijk de landbouw met 46% en de categorie 'buitenland' met ruim 32%. Het laat zien dat de voorgenomen sanering van de veestapel kan worden voorkomen door de stikstofdeposities 'uit het buitenland' te saneren. Het probleem is echter dat niemand die stikstofdeposities in de hand heeft. De stikstof komt immers uit het buitenland.
Maar hoe wordt precies herkend waar de stikstof vandaan komt? Zou stikstof uit het buitenland wellicht een andere kleur hebben? We weten het niet, maar we wachten op een reactie vanuit het Ministerie op deze concrete vragen. Immers is er nog veel onduidelijkheid over het meten van stikstof en het vaststellen van de herkomst. Voor zover ik heb onderzocht lijkt de methode vooral op 'natte vinger werk' en is het nauwelijks wetenschappelijk te noemen.
Het vaststellen van de deposities natuurlijk wel, maar het vaststellen van de herkomst niet. En hoe kan er nu doelmatig worden gesaneerd wanneer de herkomst van de stikstofdeposities niet kan worden vastgesteld? Nou, eigenlijk niet. Maar of ze daar in politiek Den Haag ook oren naar hebben is maar de vraag.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten