Het simpele wereldbeeld van Hans van Baalen

Geen categorieaug 23 2012, 12:45
Prominent VVD'er en Europarlementariër Hans van Baalen denkt nog in termen van de Koude Oorlog. Vladimir Poetin handelt volgens hem als een "tsaar". Rusland is slechts uit op "macht".
Van Baalen kritiseerde het buitenlandse beleid van Poetins Rusland gisteren in EenVandaag. Volgens hem gaat het van kwaad tot erger in het semi-democratische land. Poetin laat zijn macht gelden in de oude invloedssfeer van de Sovjet-Unie. Politieke vrijheden staan onder druk.
De veroordeling van de punkband Pussy Riot vorige week werd uiteraard aangehaald als bewijs dat Poetin geen oppositie duldt, hoewel het item ook beelden liet zien van grote demonstraties tegen zijn bewind. Even vanzelfsprekend werden enkel beelden getoond van anti-Poetin protesten die werden neergeslagen, maar er zijn minstens zoveel vreedzame demonstraties geweest de afgelopen jaren, zowel pro- als anti-Poetin.
Terug naar Van Baalen. Opvallend genoeg liet hij zich niet uit over de privatiseringen en het liberale economische beleid van de Russische president. Zeker een VVD'er zou daar toch enig optimisme uit moeten weten te trekken. We hebben immers in tal van landen gezien dat economische vrijheid uiteindelijk tot meer politieke vrijheid leidt. Zie Chili. Zie Singapore. Zie Zuid-Korea. Zie China vandaag de dag. (Of misschien deed Van Baalen dat wel, maar werd dat er door EenVandaag uitgeknipt.)
Ook kwamen de nauwe economische banden tussen Europa en Rusland nauwelijks aan bod. Vooral Nederland, dat de "gasrotonde" van Europa wil worden, is gebaat bij goede betrekkingen met de regering in Moskou. Rusland is immers Europa's voornaamste gasexporteur. Dat betekent niet dat Nederland geen kritiek mag hebben, maar enige reflectie op ons eigenbelang is wel nodig. In hoeverre kan Nederland het zich veroorloven Poetin tegen zich in het harnas te werken, zonder dat het de economische belangen schaadt?
Het eigenbelang delfde echter het onderspit en Europa moest volgens Van Baalen een vuist maken naar Rusland, omdat het haar eigen mensen niet altijd goed behandelt. Hoe? Tja, dan bleek dat Europa, laat staan Nederland, niet zoveel kan uitrichten. Volgens Van Balen moeten we de diplomatieke betrekkingen "op een later pitje" zetten. "Laat af en toe een Russische ambassadeur maar een uurtje wachten," was de meest bijtende maatregel waar Van Baalen mee op de proppen wist te komen. Ferme taal, hoor. Maar weinig doeltreffend. Alsof Poetin van koers zal wijzigen wanneer wij af en toe "foei" roepen. Simplistische politiek. Van Baalen zou beter moeten weten.
Foto: Wikicommons / Apdency
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten