dehond

Het veld komt dichter bij elkaar te liggen

Geen categoriemrt 18 2012, 11:30
PvdA blijft profiteren van de Job Cohen-bonus. Enkele weken na het vertrek van de slechtste oppositieleider die Nederland ooit gehad heeft, groeit de partij in de peilingen naar 21 zetels. Dat is nog steeds 9 zetels minder dan ze op dit moment hebben, maar wel zes zetels meer dan bij het vertrek van Cohen. Het maakt de politiek spannender en, opvallend genoeg, het speelveld kleiner. Als vierde partij van Nederland heeft de Partij van de Samsom nu een gat geslagen van zeven zetels met D66 en zels acht met het CDA. De achterstand op nummer drie PVV bedraagt, net als vorige week, vier zetels (ook de PVV won) en de achterstand op de SP is nog 'slechts' negen zetels. Vanaf nu gaat het gewoon weer tussen SP en PvdA op links en VVD en PVV op rechts.
Wie daarvan profiteert? Zoals het er nu naar uitziet Geert Wilders. Diederik Samsom is in de marge al zetels aan het snoepen, maar moet het nog maar gaan waarmaken. Wat hij in ieder geval gaat doen, is met een stoomwals over het imago van de SP heen rijden. Geert Wilders had al voorzichtig de aanval geopend op de socialisten, de PvdA gaat het op dat vlak de komende maanden ook laten zien. Als Samsom erin slaagt Roemer klappen toe te brengen, dan is het helemaal niet gezegd dat de SP-kiezer naar de PvdA trekt. De approval rating van Geert Wilders is onder SP-stemmers goed. Helaas liet De Hond na dit deze week te peilen, maar ik sluit niet uit dat SP-stemmers meer met Wilders hebben dan met Samsom.
Op dit moment is nog niet helder of het Catshuisberaad al heeft geleid tot beslissingen. Ook weten we niet of ze er in de geplande drie weken gaan uitkomen. Voor het politieke debat maakt dat niet zoveel uit: wanneer CDA, PVV en VVD ook naar buiten gaan komen, alles wat er tot die tijd gebeurt is volstrekt onbelangrijk. Het wordt tevens de vuurdoop van Diederik Samsom, die de rol van oppositieleider op zich gaat nemen nadat Alexander Pechtold en Emile Roemer die anderhalf jaar lang als verkapte interimmers hebben opgevuld. Samsom is een betere debater dan Cohen en wordt een minder gemakkelijke schietschijf voor Wilders en Blok.
De gehele peiling met tussen haakjes het verschil met vorige week en het verschil met de huidige Kamerfractie: SP 30 (-2, +15), VVD 29 (-1, +2) , PVV 25 (+2, +1), PvdA 21 (+2, -9), D66 14 (-1, +4), CDA 13 (+1, -8), GroenLinks 6 (+0, -4), CU 6 (-, -), SGP 3 (-, +1), Dierenpoes 2 (-1, -), Bejaarden 1 (-, +1)
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten