Het verraad is compleet: Rutte krijgt toestemming van Kamer om te onderhandelen in Brussel

Geen categorienov 09 2016, 13:00
Het 'nee' van het referendum is definitief veranderd in een 'ja, mits.'
Goed nieuws voor het handjevol eurofielen dat rondloopt in Nederland: de Tweede Kamer heeft premier Rutte toestemming gegeven om in Europa te onderhandelen over een zogenaamde 'extra bijlage' bij het associatieverdrag met Oekraïne. Volgens een meerderheid in het parlement wordt er dan rekening gehouden met de neem-stem bij het referendum, en mag Rutte zijn handtekening dus alsnog onder het verdrag zetten.
Enkele partijen probeerden zich hier nog tegen te verzetten. Zo diende Kamerlid Louis Bontes (VNL) een motie van wantrouwen in tijdens het debat hierover gisteravond. Zoals tegenwoordig gebruikelijk is in de politiek kreeg die motie geen meerderheid. Rutte kon dus lekker blijven zitten.
Op zich is dat al erg genoeg, maar vervolgens gaf de Kamer hem dus ook nog eens het groene licht om alsnog over het verdrag te 'onderhandelen.' De oplettende lezer denkt nu vast: 'Huh, onderhandelen bij een nee-stem in een referendum? Als je onderhandelt laat je de deur toch openstaan voor een ja?'
Nou dat klopt. Ik twijfel er dan ook geen moment aan dat het verdrag uiteindelijk gewoon getekend wordt door onze premier. En ja, de Tweede Kamer laat dat gewoon gebeuren. Dat is nu wel duidelijk. VNL, PVV, SP en het CDA verzetten zich weliswaar (die laatste overigens alleen in de Tweede Kamer, in de Eerste Kamer gaan ze wel akkoord met de aanpak van het kabinet), maar dat is niet eens bijna voldoende om Rutte tegen te houden.
We kunnen er vergif op innemen: Nederland gaat het verdrag uiteindelijk gewoon goedkeuren. Ons referendum zal er uiteindelijk dus helemaal niets toe doen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten