Het verschil tussen Renzi en Hollande

Geen categoriemei 27 2014, 19:00
Vertrouwen financiële markten
Via de Vlaamse zakenkrant Express.be stuitte ik vanochtend op een interessant blog van Marc Fiorentino op MonFinancier.com. Hierin stelde Fiorentino, dat waar Hollande faalt om het vertrouwen van de financiële markten in zijn land te herstellen, het de jonge, kersverse Italiaanse premier wèl lukt om dat vertrouwen te herwinnen. De Italiaanse beurs ging maandag 3,61% hoger, terwijl de langetermijnrente voor het eerst onder de psychologische grens van 3% daalde.
Volgens Fiorentino is dat louter te danken aan de hervormingsbereidheid van Renzi, waar het Frankrijk van Hollande het verdomt om de beloofde hervormingen door te voeren.
Renzi wil zich bij de hervormingen vooral richten op het omvangrijke overheidsapparaat. Of dat lukt is zeer de vraag, maar vooralsnog geloven de financiële markten hem. Fiorentino verwacht dat er nu ook binnen EU-verband beter naar Renzi zal worden geluisterd. Dit, in tegenstelling tot François Hollande, die niets van de verkiezingsuitslag lijkt te hebben begrepen, aldus de blogger.
Ik denk dat Fiorentino dit juist taxeert, maar het zal me wel benieuwen hoelang dat vertrouwen van de markten in Renzi blijft standhouden. Want één ding lijkt een zekerheid in het Italiaanse leven: eenmaal verworven (ambtenaren-)rechten zijn voor eeuwig, net als God.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten