Het wordt de dood of de gladiolen voor Ted Cruz in Indiana

Geen categorieapr 27 2016, 19:00
Ted Cruz had bepaald geen goede avond in de primaries van gisteren, waar de Texaanse senator slechts 3 delegates wist te veroveren, tegenover 110 voor Trump.
Zoals voorspeld heeft Donald Trump gisteren de Republikeinse voorverkiezingen in vijf oostelijke staten allemaal op z'n naam geschreven. Met bijzonder grote marges (in alle staten wist hij meer dan 50% te vergaren) trok Trump de overwinning in Connecticut, Delaware, Maryland, Rhode Island en Pennsylvania overtuigend naar zich toe. Trump-overwinningen werden reeds verwacht, maar de grootte ervan was desalniettemin een klap voor diens uitdagers Ted Cruz en John Kasich. In een overwinningstoespraak na afloop noemde Trump zichzelf dan ook de "vermoedelijke genomineerde."
Maar of dat ook zo is? Dat zal moeten blijken tijdens een allesbepalende voorverkiezing volgende week, in Indiana. Indiana is een redelijk conservatieve staat die 57 kiesmannen mag uitdelen op basis van een winner-takes-all-systeem. Het zijn cruciale delegates, want zonder deze is het voor Trump bijna onmogelijk om nog aan de 1.237 afgevaardigden te geraken die hij nodig heeft om zichzelf inderdaad tot presidentskandidaat in november te kronen.
Of Ted Cruz ook echt kan winnen in Indiana, daar zijn de meningen over verdeeld. De peilingen geven aan dat Trump enkele procentpunten voor zou liggen op Cruz, maar in gelijksoortige gevallen wist Trump desalniettemin er tóch met de overwinning vandoor te gaan. De New York Post schrijft dat Cruz "voor onze ogen afbrokkelt", maar The Resurgent schrijft dat Trump veel te veel krediet krijg. "Vermoedelijke genomineerde," stelt The Resurgent in retorische vraag? Hij komt "nog niet eens in de buurt." De Weekly Standard legt vervolgens uit dat het volgens hen toch echt Team Cruz is dat de betere hand heeft in Indiana, dankzij diens deal met John Kasich.
Wie er op 3 mei dan ook als overwinnaar uit de bus moge rollen, waar iedereen het wél over eens is, is dat Indiana de zogeheten last stand van Ted Cruz is. Dit is de allerlaatste kans om Donald Trump af te houden van 1.237 afgevaardigden en dus genoeg steun om zichzelf zelfs nog voor de conventie uit te roepen tot de Republikeinse presidentskandidaat. Als Cruz die staat op z'n naam schrijft, wordt het voor Trump héél erg lastig. Gaat Trump met Indiana aan de haal, dan kan Ted Cruz definitief een grafzerk bestellen voor z'n presidentiële campagne van 2016. De aankomende zeven dagen worden daarom buitengewoon spannend, en allesbeslissend.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten