Hiddink moet Van Persie de aanvoerdersband afnemen

Geen categoriejul 14 2014, 18:59
Robin van Persie gedraagt zich niet als een aanvoerder.
Na de gewonnen wedstrijd tegen Brazilië liet Robin van Persie zich helemaal gaan in een interview met Jack van Gelder, van de NOS. Tijdens dat gesprek haalde hij hard uit naar critici, en dan met name naar Pierre van Hooijdonk, zijn oude teamgenoot bij Feyenoord.
Van Hooijdonk had namelijk gezegd dat Van Persie erg veel moeite had met zijn rol bij Oranje. Hij wilde graag dé grote ster zijn, maar Arjen Robben was dat. Volgens de oud-spits die zich tegenwoordig analyticus mag noemen van de NOS kon Van Persie daar niet mee omgaan.
Blijkbaar maakte dat nogal indruk op Van Persie - en niet bepaald op een positieve manier. Na zijn doelpunt tegen Brazilië maakte hij gebaren met zijn handen alsof iemand de hele tijd praatte. Nadien legde hij uit aan Jack van Gelder wat hij daar precies mee bedoelde:

"Dit was voor de mensen bedoeld die altijd heel veel praten en zich nu aangesproken voelen. Bijvoorbeeld Pierre van Hooijdonk. Pierre is een persoon die met heel veel wrok naar mij zit. Pierre moet gewoon lekker gaan golfen ofzo."

Daarna denk je dat het klaar is, maar nee hoor. Van Persie ging nog even door:

"Volgens mij zitten de mensen niet op hem te wachten. Hij moet gewoon wat anders gaan doen. Sowieso begrijp ik ook niet dat hij dit platform krijgt om zijn mening te uiten want het enige wat hij doet is onrust zaaien."

En:

"Ik kan heel goed tegen kritiek als dat terecht is, maar als jij onrust wilt zaaien zonder sterke argumenten dan ben je niet goed bezig. Ik heb alles gegeven. Alleen weet ik bij Pierre bijvoorbeeld dat het niet uit een goed hart komt."

Vervolgens vertelde hij Van Hooijdonk dat hij nu maar eens moest ophouden met dat geouwehoer en gewoon wat quality time moet gaan besteden met zijn familie. 
De heren Van Persie en Van Hooijdonk hebben een lang en problematisch verleden met elkaar. Toen de eerste jong was, was de laatste namelijk de échte leider van Feyenoord. In plaats van die functie te gebruiken om jonge spelers vertrouwen te geven onderdrukte hij ze en gaf hij ze geen enkele ruimte om ook wat aandacht voor zich op te eisen. 
Van Persie was één van de weinige spelers die zich daar actief tegen durfde te verzetten (wat hem natuurlijk vervolgens weer problemen buiten het veld opleverde), bijvoorbeeld door demonstratief een vrije trap voor zich op te eisen terwijl Van Hooijdonk die juist graag wilde nemen.
Van Hooijdonk kon dat niet hebben en heeft daarom nog steeds een hekel aan Van Persie - wat andersom het geval ook is. Vandaar dat Van Hooijdonk dit soort opmerkingen maakt en dat RVP keihard terugslaat.
Leuk, en misschien zelfs wel wat begrijpelijk, maar het is totaal onacceptabel dat de aanvoerder van Oranje zich zo uit de tent laat lokken. Hij is een grootheid in Groot-Brittannië en heeft internationaal een status bereikt waar Van Hooijdonk in zijn tijd niet eens bij in de buurt kwam. Waarom zou je je nog steeds te grazen laten nemen door zo'n man - al helemaal als je ook nog eens de captain bent van het Nederlands elftal?
Arjen Robben gedroeg zich de afgelopen keurig netjes en leek mij dé mentale aanvoerder van het team te zijn. De volgende bondscoach (hallo Guus) moet dat erkennen en hem eerste aanvoerder maken. Het is leuk voor Van Persie dat hij zich door die aanvoerdersband erkend voelt, maar hij in zijn hart is hij geen aanvoerder; hij leidt de groep niet en reageert veel te emotioneel op kritiek (als hij al de tijd neemt om vragen te beantwoorden, want in veruit de meeste gevallen ontwijkt hij de media). 
Zet daar Robben eens tegenover: hij jaagt het team aan, inspireert het, en is naar de media toe buitengewoon professioneel én kalm. Anders dan Van Persie verdient hij die rol én kan hij die naar behoren invullen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten