Hiddink stapt op bij geen winst tegen Letland

Geen categorienov 07 2014, 15:00
Nou, ga maar voor een gelijk spelletje dan.
Bondscoach Guus Hiddink zegt dat hij opstapt als het Nederlands elftal de wedstrijd tegen Letland (die op 16 november gespeeld wordt) verliest. Dat bericht Nu.nl:

Bondscoach Guus Hiddink stapt op als Oranje punten verliest in het EK-kwalificatieduel met Letland op zondag 16 november. Dat zei Hiddink vrijdag op een persconferentie. "Als we verliezen is het logisch dat ik opstap", aldus Hiddink over het thuisduel. Voor een gelijkspel geldt hetzelfde. ''Het lijkt me niet dat dat wel genoeg is.''

Hoewel Hiddink in het verleden bijzonder veel mooie prijzen heeft gewonnen en het vrijwel overal goed heeft gedaan - denk maar eens aan zijn bondscoachschap van Zuid-Korea, of zijn tijd bij Real Madrid - is hij bij Oranje niet op zijn plaats. Ten eerste is hij te oud, ten tweede zijn z'n voetbalbeelden achterhaald, ten derde is hij koppig tot op het bot, en tenslotte kan begrijpt hij moderne spelers niet... en hij hen ook niet.
Toen Hiddink het overnam van Louis van Gaal begreep iedereen met ook maar een beetje verstand van voetbal dat hij de strategie en de tactiek die gebruikt werden tijdens het Wereld Kampioenschap moest doorzetten. Het belangrijkste onderdeel van die strategie was dat er vijf verdedigers werden opgesteld. In principe speelde Oranje dan vrij verdedigend, maar met de huidige selectie konden we het ons eenvoudig niet veroorloven om ons aan de Hollandse School te houden.
Helaas dacht de nieuwe bondscoach daar net een beetje anders over. Ondanks het behaalde resultaat op het WK besloot hij terug te gaan in de tijd en 4-3-3 te spelen. Het resultaat was desastreus: Nederland verloor belangrijke wedstrijden en staat nu maar liefst zes punten achter op Tsjechië en IJsland. In principe moet Oranje zich kunnen plaatsen voor het Europees Kampioenschap van 2016, maar het is natuurlijk volstrekt onacceptabel dat 'onze jongens' het zo moeilijk hebben. En dat allemaal door een koppige, ouderwetse coach die weigert te leren van de ervaringen van anderen.
Het is misschien triest om te zeggen, maar voor de toekomst van ons nationale elftal hoop ik dat Oranje het niet goed doet tegen Letland. Laat Hiddink maar rentenieren en zet een jongere coach voor de groep.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten