Hiddink verstoort relatie met spelers

Geen categorienov 10 2014, 10:00
De bondscoach moet de eer aan zichzelf houden.
In zijn column voor De Telegraaf legt Valentijn Driessen uit dat bondscoach Hiddink er de afgelopen weken echt een enorme bende van heeft gemaakt. Zijn grootste fout dit weekend? Dat hij de verantwoordelijkheid voor zijn toekomst neerlegde bij de spelers. Als er niet gewonnen wordt tegen Letland, liet hij weten, geeft hij het op. Danny Blind kan hem dan opvolgen. Loopt het wel goed af dan blijft hij nog een tijdje zitten.
Zoals Valentijn schrijft is het bijzonder vreemd dat een trainer zijn carriere zo duidelijk in handen legt van zijn spelers:

"Natuurlijk lieten ze Hiddink soms in de steek. Maar om als eindverantwoordelijk bondscoach de spelers te laten beslissen over jouw toekomst is ’not done’. Die kunnen een aangekondigd ontslag in de schoenen geschoven krijgen. Of ze redden Hiddinks hoofd uit de door hem aangetrokken strop, wat de relatie trainer-speler een ongewenste dimensie geeft.."

Hiddink hoort dit helemaal niet te doen. Hij is de baas bij Oranje, de spelers niet. Als hij echt overweegt om op te stappen bij een slecht resultaat tegen Letland (en daarvoor tegen Mexico) moet hij zijn gedachten voor zich houden en na afloop van de wedstrijd zijn conclusies trekken.
Daar komt bij dat het ook nogal ongeloofwaardig is. Letland is de nummer 99 op de wereldranglijst. De kans dat Nederland daar niet van wint ligt ergens tussen nul en nihil. Het is veel belangrijker wat Oranje doet tegen Mexico (omdat het een serieus team is) en in de lente van volgend jaar tegen Turkije. Met name die laatste wedstrijd gaat om het eggie; als Nederland die verliest raken we zelfs de derde plek kwijt waardoor het opeens lastig wordt om ons zelfs maar te plaatsen voor het EK. Hiddink zal dat ook begrijpen... wat inhoudt dat hij zichzelf enkele dagen geleden permanent op de wip heeft gezet.
Als hij slim is stapt Hiddink deze week ongeacht de uitslagen van de wedstrijden tegen Mexico en Letland nog op. Dit heeft gewoon geen zin meer. Waarom zou een oude man die al zoveel heeft bereikt in zijn leven zichzelf dit aandoen?
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten