Steunpunt voor jihadistenfamilies

Geen categorienov 10 2014, 8:59
Er komt een onafhankelijk steunpunt voor de families van jihadisten en potentiële Syriëgangers.
De Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft een "kwartiermaker" aangesteld om zo'n faciliteit op te zetten. Een woordvoerder laat weten in de Volkskrant dat die "nauw zal samenwerken met bestaande maatschappelijke initiatieven."

Volgens Karima Sahla van Steunpunt Sabr, die Haagse ouders van (potentiële) Syriëgangers begeleidt, is daar grote behoefte aan. 'Belangrijk is dat het steunpunt echt onafhankelijk is. De inbreng van de gemeenschappen is cruciaal', zegt ze. Sahla wordt geregeld benaderd door ouders uit andere steden. 'Velen hebben het gevoel van het kastje naar de muur te worden gestuurd. Voor hen is het vijf voor twaalf. Ze isoleren zich, gaan eraan onderdoor. Er is vaak geen passende hulp.'

Soms proberen ouders die het er moeilijk mee hebben dat hun kinderen geradicaliseerde genocideplegers zijn te praten met een lokale imam, maar die heeft daar (uit angst voor een stigma) vaak weinig zin in. "Daar heerst radiostilte," aldus Sahla, "terwijl de ouders behoefte hebben aan een luisterend oor."
Daarom moeten er hulpverleners worden getraind die om leren te gaan met "de specifieke doelgroep." Volgens Sahla kunnen veel begeleiders zich namelijk niet inleven in de situatie van ouders. "Er is geen klik met de doelgroep." Men kan met name niet begrijpen dat het vreselijk is voor pa- en malief dat ze de telefoon 24 uur aan hebben staan uit angst dat ze dat ene telefoontje mislopen waarin wordt medegedeeld dat hun kind "martelaar is geworden."
Uit pure gekheid en wanhoop zijn er ouders die zelf maar afreizen naar de grensstreek in de hoop dat ze hun kroost terug kunnen halen. Blijkbaar zijn Sahla en co. daar niet blij mee; stel je voor dat ouders verantwoordelijkheid nemen voor hun kinderen! Brr, dat moet je niet willen. Nee, dan is het veel beter om de thuis te blijven huilen en de overheid opdracht te geven om het probleem op te lossen.
Het zal allemaal wel. Op de één of andere manier kan ik niet eens bijna iets van mededogen opbrengen voor deze ouders. Zij hebben hun kinderen zo ver laten radicaliseren (en in veel gevallen trouwens ook behoorlijk fundamentalistisch opgevoed); zij hadden er iets tegen moeten doen toen ze nog in Nederland waren. 
Als die ouders het er nou moeilijk mee hadden dat hun kinderen radicale slachters zijn geworden oké, maar daar zitten ze blijkbaar helemaal niet mee; ze willen alleen maar horen dat het heel verschrikkelijk is dat hun kind misschien om het leven komt door Amerikaanse bombardementen. Tsja. Als je het niet erg vindt heb ik daar geen tijd voor. Zoek het maar uit. Je kind is een moordenaar. Bied je excuses daar eerst maar eens voor aan en distantieer je van de denkbeelden van je kinderen, dan gaan we het er daarna over hebben dat het ook niet gemakkelijk is voor jou dat je zo'n monster op de wereld hebt gezet.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten