Hiddink wilde de brui er al aan geven

Geen categoriesep 20 2014, 17:44
Guus Hiddink liet achter de schermen al een paar keer weten dat hij het niet ziet zitten bij Oranje.
Guus Hiddink, de opvolger van Louis van Gaal, is zich doodgeschrokken van het niveau van het Nederlands elftal. Daarom leeft er in en rond Oranje nu al onrust over de positie van de bondscoach.
Dat bericht RTL Nieuws:

?Hiddink zou de indruk hebben gemaakt dat hij zich heeft verkeken op zijn baan. In de frustratie na nederlagen tegen Italië en Tsjechië heeft hij zich enkele keren openlijk afgevraagd of het niet beter was als hij zou opstappen.

RTL baseert zich berichtgeving in het Algemeen Dagblad. Die krant legt uit dat niemand van hem af wil, maar dat ze intern wel hopen dat hij de afgelopen week heeft gebruikt om zijn eigen beleid goed te evalueren. Daarmee wordt natuurlijk geïmpliceerd dat men niet onverdeeld tevreden is met zijn aanpak tot nu toe.

De persoonlijke verhoudingen in de staf en met de spelersgroep zijn ook niet verziekt. Maar er is wel bezorgdheid. Men rekent erop dat Hiddink op zijn vakantieadres een eerlijke analyse heeft gemaakt van zijn functioneren in zijn eerste anderhalve week terug in het oog van de storm. En dat hij daar iets mee doet.

Hiddink dacht ongetwijfeld bij zijn aantreden dat Oranje zich snel even zou plaatsen voor het EK. Dan heb je hooguit in de zomer van 2016 wat druk. In de tussenliggende jaren kun je genieten van je positie, je salaris (hoewel dat in de ogen van deze trainer niet al te indrukwekkend zal zijn) en natuurlijk van het aanzien dat gepaard gaat met deze mooie baan.
Helaas voor de oude coach lijkt er zich een heel ander scenario te ontvouwen. Oranje is gewoon barslecht; zo'n zwak team hebben we in jaren niet gehad. Dat Van Gaal met deze selectie derde wist te worden op het WK kwam puur en alleen door zijn tactisch inzicht, zijn aangepaste strategie, en natuurlijk aan het nodige geluk (Spanje zou maar op 2-0 zijn gekomen; dan was het waarschijnlijk al heel vroeg einde oefening geweest voor Nederland). Zoiets herhaal je niet zomaar even, zeker niet als je weigert te begrijpen dat de defensie één grote gatenkaas is en je dus minimaal vijf verdedigers moet opstellen; iedere wedstrijd weer, zeker tegen een tegenstander die ook aardig (niet eens heel goed!) kan voetballen.
De bondscoach zegt zelf dat hij dit soort uitspraken heeft gedaan om de boel "te prikkelen," maar dat is niet erg geloofwaardig. Waarom zouden spelers als Wesley Sneijder, Robin van Persie en Arjen Robben onder de indruk zijn van zo'n dreigement? Ze hebben ondertussen al met weet-ik-hoeveel trainers gewerkt. Als Hiddink opstapt wordt hij gewoon opgevolgd door een andere goede en ervaren leermeester.
Nee, de waarheid is waarschijnlijk dat Hiddink echt niet weet wat hij moet doen en dat hij de kwaliteiten van zijn selectie zwaar overschatte toen hij akkoord ging om twee jaar lang bondscoach te worden. Nu erachter is gekomen dat het allemaal toch net een beetje minder is dan hij dacht is hij de wanhoop gewoon nabij. Gezien zijn functie kunnen we hem dat kwalijk nemen, maar als we zijn leeftijd in aanmerking nemen is het eigenlijk ook wel weer begrijpelijk. Hij wilde een mooi baantje hebben, rustig door kabbelen, maar hij krijgt dit. Gemakkelijk zal het niet zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten