Hier kijkt niemand meer van op! Minister Koolmees: 'problemen UWV nóg groter dan gedacht'' - Duizenden gedetineerden kregen jarenlang onterecht uitkeringen

Geen categoriejun 28 2019, 20:00
Het UWV is wéér in het nieuws. Minister Koolmees van Sociale Zaken meldt de Tweede Kamer via een brief dat de problemen bij het UWV nog groter zijn dan gedacht. Duizenden gedetineerden hebben jarenlang onterecht uitkeringen ontvangen doordat computers jarenlang ongemerkt uit hebben gestaan. Via de NOS.
De exacte omvang van het probleem is nog niet duidelijk. Wel weet de minister te vertellen dat het om 'enkele duizenden gedetineerden' gaat, maar dat is slechts een schatting. Nieuwsuur-verslaggever Siebe Sietsma, die onderzoek deed naar deze misstanden, kwam bedragen tegen van honderdduizend euro per gedetineerde!
Het UWV wil nu dus uit gaan zoeken welke gedetineerden onterecht geld hebben ontvangen en dat bedrag terugvorderen. Succes daarmee! Een beetje crimineel heeft allang de biezen gepakt.
Zelfs al zou het UWV mensen op weten te sporen die het geld nog hebben, dan gaan daar flinke rechtszaken en betalingsregelingen van komen. Het lijkt er dus op dat een groot deel van het uitstaande bedrag simpelweg verdampt.
En gaan er nu dan koppen rollen? Natuurlijk niet! Er wordt een lid aan de Audit Advies Commissie toegevoegd, met als taak 'informatie te delen met de minister en het ministerie'. Ook wordt de voorzitter van die commissie, Fred Paling, vervangen. Want wat blijkt? Fred Paling is ook voorzitter van de Raad van Bestuur! Fredje controleerde feitelijk gewoon zichzelf, hield bewust informatie voor het ministerie en de Tweede Kamer achter en mag nu dus de paling inpakken. Wie weet wordt hij nu wel voorzitter van een andere staatsinstelling, dat zal hem leren!
Dat hele UWV en de houding van minister Koolmees jegens deze kwestie komt neer op: 'ach ja, gebeurd is gebeurd, zand erover!' Eerlijk waar, wat een grap...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten