Hij loopt een politiebureau binnen. Wat hij dan doet schokt alle agenten

Geen categorieokt 30 2015, 16:00
"Ik kan dit niet meer doen."
Dat zijn de woorden die de Britse drugsdealer Joseph Lees uitsprak toen hij een politiebureau in Wolverhampton binnenliep. Vervolgens legde hij een plastic tas op tafel.
De aanwezige agenten keken verbaasd op. "Wat zit er in die tas?" vroegen ze Joseph? Hij antwoordde kalm maar geagiteerd: "Brown," wat straattaal is voor heroïne.
De dienstdoende agent, Paul Atkinson, kon het bijna niet geloven. Hij opende de zak en zag dat er tien kleine zakjes heroïne in zaten - zakjes die normaal gesproken verkocht worden voor 10 pond, wat neerkomt op 14 euro. Met andere woorden: Joseph had voor 140 euro aan heroïne bij zich.
Hoewel Joseph weleens gepakt is vanwege gebruikt van marijuana stond hij tot zijn biecht niet bekend als een drugsdealer die mensen aan zware drugs als heroïne hielp. Deze drugs is namelijk van een heel andere orde en wordt ook als zodanig behandeld. Een ieder die heroïne verkoopt kan een lange, serieuze gevangenisstraf tegemoet zien.
Waarom meldde Joseph zich dan opeens, uit het niets? Hij had het immers ook gewoon weg kunnen spoelen.
Dat is precies wat agent Paul ook dacht. Hij ondervroeg Joseph en kwam al snel tot de conclusie dat dit een jongeman was die gewoon last had van zijn geweten en zijn leven graag op de rails wilde krijgen. Aanklager Kevin Saunders legt uit:

"Joseph zag er bijzonder geagiteerd uit toen hij zich meldde bij het politiebureau. Toen produceerde hij zonder daarom gevraagd te zijn zomaar een tas vol heroïne."

Net als agent Paul vond de aanklager dat opzienbarend.
Josephs advocaat, David Bratt, pleitte er dan ook voor dat zijn cliënt met fluwelen handschoenen werd aangepakt... en dat is precies wat er gebeurde. Hij kreeg weliswaar een straf, maar deze werd uitgesteld, en het gaat ook nog maar om een straf die hij moet uitzitten in een jeugdinrichting, wat veel minder zwaar is dan een echte gevangenis.
Agent Paul had tijdens de rechtszitting een positieve boodschap voor de jonge, geagiteerde Joseph:

"Je hebt een moeilijke kindertijd gehad, maar het is duidelijk dat je rustiger en serieuze wordt. Je probeert je leven echt op orde te krijgen. Het publieke belang is er dan ook absoluut niet bij gediend om jou onmiddellijk vast te zetten."

Nu hopen dat Joseph de komende twee jaar gebruikt om zijn leven echt op de rails te zetten waardoor hij geen enkele straf hoeft uit te zitten. Me dunkt dat hij dat wel verdient, zeker gezien het feit dat hij zichzelf aangaf, zonder dat de politie zelfs maar op de hoogte was van zijn criminele gedrag.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten