Hirsch Ballin mag uithuilen in De Pers

Geen categoriejul 19 2011, 15:15
Aanschouw een verliezer.
Het was even stil rondom Ernst Hirsch Ballin. De man die zichzelf op het CDA-congres onsterfelijk belachelijk maakte door daar hel en verdoemenis voor Nederland te voorspellen als dat vermaledijde minderheidskabinet er zou komen; hel en verdoemenis waarop we een jaar later nog steeds zitten te wachten.
Deze fop-Nostradamus is vandaag door De Pers uit de mottenballen gehaald, en mag daarin weer eens ouderwets roeptoeteren over dit verschrikkelijk kabinet en daarbij behorende nog gruwelijkere gevolgen. Nu begrijpt Hirsch Ballin zelf ook wel dat dat ietwat lastig gaat na een zeer succesvol eerste jaar van Rutte I, maar desondanks probeert hij het toch.
Zo zegt hij niet zo van de vergelijkingen met '33 en '40-45 te zijn maar voegt daaraan dan wel toe dat er momenteel een patroon in het gedrag van mensen is te herkennen waarin als gevolg van ongenoegen er een groepsgewijze zondebok wordt gezocht. Wie is die 'groepsgewijze zondebok' dan wel niet? U voelt 'm waarschijnlijk al aankomen... moslims!
Voor het gemak geeft Hirsch Ballin ook nog even af op de zwakste broeder van Rutte I, zijn eigen CDA. Van Verhagens recente populisme-toespraak en de integratienota van minister Donner - let wel: Hirsch Ballins concurrent in de strijd om het vice-voorzitterschap van de Raad van State! - moet Hirsch Ballin namelijk niks hebben. Verhagen verwijt hij Wilders gelijk te geven in zijn probleemanalyse, en Donner is volgens hem geen 'minister van alle Nederlanders'.
Met dat laatste verwijt aan het adres van Donner zou je verwachten dat Hirsch Ballin ervan uitgaat dat hij tijdens zijn ministerschap dus wel een 'minister van alle Nederlanders' is geweest, een teken dat de man redelijk van de realiteit is losgezongen. Want Hirsch Ballin, dat was toch die minister van Censuur? Dat was toch de minister die zo fel ten strijde trok tegen de vertoning van Fitna? Dat was toch de minister onder wie een cartoonist in alle vroegte van zijn bed werd gelicht? Dat was toch de minister die de strafbaarstelling van groepsbelediging fors wilde uitbreiden? Dat was toch de minister die... enfin, u snapt 't wel, en gelukkig Kustaw Bessems, interviewer van De Pers, ook. Bessems werpt Hirsch Ballin namelijk al deze gebeurtenissen (en meer) voor de voeten, maar Hirsch Ballin lijkt zich van geen kwaad bewust. Fitna? Allemaal prima afgehandeld. Gregorius Nekschot? Kon ik niks aan doen. Oneigenlijk voorstel tot uitbreiding van de strafbaarstelling van groepsbeleding? We kunnen niet zonder dit artikel.
Tja, wat kun je hier nou voor zinnigs over zeggen? Ernst Hirsch Ballin lijkt te leven in een geheel andere tijd en realiteit. Zo lang wij allemaal maar niets naars over elkaar (mogen!) zeggen, komt het allemaal goed. Hij komt ook weer in dit interview op mij over als een soort van christen-hippie met een immens vertrouwen in de mogelijkheid om door middel van de Staat de samenleving tot de door hem gewenste bloemetjes-en-bijtjes-utoptie te kunnen kneden. Daarmee is Ernst Hirsch Ballin een relikwie uit een verleden dat wij godzijdank achter ons hebben gelaten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten