Hoe evolutie écht werkt: de Neanderthaler stierf 'gewoon vanzelf uit' niet door handelen van de moderne mens

Geen categorienov 01 2017, 13:00
Goh. Soms verdwijnen bepaalde soorten dus vanzelf. Je zou bijna denken dat het bij de natuur hoort.
Schokkend nieuw onderzoek van wetenschappers: de Neanderthaler is hoogstwaarschijnlijk niet uitgemoord door de moderne mens, maar verdween gewoon 'vanzelf.'
Populatiebiologen Oren Kolodny en Marcus Feldman gebruikten hoogontwikkelde computermodellen om nou eindelijk eens zeker te zijn waarom de Neanderthaler -- die woonachtig was in wat we nu Europa noemen -- verdween. Kwam dat door de moderne mens die de Neanderthalers de oorlog verklaarde? Waren Neanderthalers te dom? Wat was er precies aan de hand?
Nou, zeggen de wetenschappers, niets van dat alles. Wat er volgens hen gebeurde is vrij simpel: Neanderthalers leefden in kleine, nomadische gemeenschappen. Die kleine gemeenschappen hadden bijzonder weinig contact met 'buurgemeenschappen.' Die leefden namelijk nogal ver van elkaar. Kolodny legt uit aan de Volkskrant:

"Naar we aannemen was de Neanderthalpopulatie destijds ontzettend verspreid. Dat maakt dat ze gedoemd waren om uit te sterven, onder de aanname dat er een voortdurende migratie was van moderne mensen uit Afrika."

Let wel, het was niet zo dat de moderne mens de Neanderthaler met grof geweld en in grote aantallen wegdrukte:

"We gaan ervan uit dat kleine groepjes jager-verzamelaars uiterst langzaam zijn binnengedruppeld, met misschien wel eeuwen ertussenin. Sommige stierven uit en een enkel keertje wist een groep zich te vestigen."

Met andere woorden, de komst van de moderne mens was geen tsunami maar een aanhoudende motregen. Of zelfs dat niet eens: meer een onschuldig gedruppel.
Kolodny gaat verder:

"De vervanging vond zeer geleidelijk plaats, op een tijdschaal die, overgeheveld naar het heden, reikt van lang vóór de bouw van de piramides tot nu. En de populatie was zo dun, dat de meeste individuen in hun hele leven niet meer dan een paar buurgroepen zouden ontmoeten."

De idee dat er een ongelooflijke concurrentiestrijd was tussen de moderne mens en de Neanderthaler is dan ook de grootst mogelijke onzin, aldus Kolodny. Sterker nog, in dit opzicht is het interessant om te vermelden dat we allemaal dna hebben in onze cellen die overgeërfd is van de Neanderthaler. De moderne mens en Neanderthalers vermengden dus (af en toe) met elkaar.
Krist Vaesen (TU Eindhoven, Universiteit Leiden) heeft soortgelijk onderzoek gedaan en...

"Wij komen tot gelijkaardige conclusies. Iedereen is enorm gefocust op de gedachte dat het uitsterven van de Neanderthalers iets bijzonders moet zijn geweest. Maar vaak is uitsterven gewoon de normale gang van zaken."

De moderne mens zelf is meerdere malen diep in de problemen gekomen. Zo waren er op zijn minst twee gelegenheden waarbij 'onze' populatie teruggebracht was tot een magere 10.000.
De conclusie: het is ongelooflijk, maar er blijkbaar zoiets als 'evolutie.' Het zal milieu-aanbiddend links verbazen, maar soms houden bepaalde soorten gewoon op met bestaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten