Frankrijk staat op z'n kop: Macron gaat in gesprek met oppositie, brandweerlieden keren hun meerderen de rug toe

Frankrijk staat op z'n kop: Macron gaat in gesprek met oppositie, brandweerlieden keren hun meerderen de rug toe

De 'Gele hesjes'-beweging heeft Frankrijk volledig lam gelegd in de afgelopen dagen. Blokkades, rellen, schade. Sluipschutters op de daken van Parijs. Honderden mensen zijn opgepakt op verdenking van vernielingen en zo'n 150 personen raakten gewond. Rond de 75.000 mensen waren afgelopen zaterdag op de been om hun ongenoegen te tonen, en hoe. Zelfs gendarmes en politieagenten werden er moedeloos van en zijn klaar zijn met de dagenlange strijd en onlusten. De volkswoede was groot en president Emmanuel Macron heeft aangegeven in gesprek te gaan met de vertegenwoordigers van de oppositie en de gele hesjes. Frankrijk hunkert dus naar oplossingen. En voor Macron is het komen tot oplossingen broodnodig, gezien het feit dat slechts 23% van de bevolking hem steunt.

De Fransen staan ondanks de rellen en de vernielingen alsnog als een blok achter de 'Gele hesjes', zo'n 70 - 80% van de bevolking zegt de beweging te steunen. Mensen demonstreren tegen hogere brandstofprijzen en de klimaatmaatregelen van Macron. De beweging bestaat uit mensen van een goed hart, maar er zijn ook kwaadaardige infiltranten, die erop uit zijn de boel te vernielen onder de vlag van protesten, die zelfs Macron 'legitiem' noemt. Tenminste zo lang het vreedzaam verloopt. Sommigen beweren dat Macron niet moet toegeven aan de eisen, want hij is immer verkozen en verdient een termijn. Aan de andere kant is het draagvlak voor zijn regering wel flinterdun geworden en krijgt de 'Gele hesjes'-beweging steun vanuit de bevolking. En ook vanuit de Franse instanties zelf, zie maar eens hoe deze brandweerlieden zeer gemarkeerd verdrag vertonen bij een Appel in Pompiers:

Het is enigszins onduidelijk wat zich op de bovenstaande beelden afspeelt. Maar het lijkt erop dat brandweerlieden in Pompiers uit protest hun rug keren naar hun meerderen. De officieren van dienst zien het gebeuren en reageren enigszins gestrest. Kijk maar eens naar hoe de Fransman links met zijn handen staat te knijpen bij het schouwspel. Lekker wapperen met die handjes. Vervolgens lopen de brandweerlieden weg en rollen ze een spandoek uit waar een Franse tekst op te lezen valt. Google Translate bood enige hulp bij de interpretatie: 'Minder hulp van brandweerlieden' zou er moeten staan. Minder hulp bij wat? Bij het blussen van democratische brandjes zoals dit protest?

Blijkbaar zijn ook de ordediensten in Parijs klaar met Macron, of in ieder geval met het dagenlange strijden, zoals ook onderstaande beelden suggereren. De gendarmes doen de helmen af en mensen kijken elkaar in de ogen. De Fransen wapperen met hun vlaggen en zingen De Marseillaise luidkeels: "Komt, kinderen des vaderlands, de dag der overwinning is aangebroken! Tegen ons is de tyrannie" Een volkslied dat revolutie in zich draagt is natuurlijk bijzonder gepast bij manifestaties als deze. Voor Macron is het nu dus erop of eronder. Het lijkt er op dat hij heel goed beseft dat de protesten moeten stoppen en wat daarvoor de beste methode is bedenkt hij momenteel in het Élysée.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties