Regering Emmanuel Macron zakt volledig door het ijs: slechts 23% steunt de president

Geen categoriedec 02 2018, 14:10
Dat de regering van Macron onder druk stond is onderhands wel bekend. Het 'Gele hesjes' protest in Parijs liep volledig uit de hand vanwege grote volkswoede over stijgende belastingen, terwijl de economische groei sinds 2008 nonexistent is. Zo verdubbelde de Franse welvaart tussen 2001 en 2008, maar sinds die tijd is het Frans BNP enkel gedaald. Een patroon dat zich overigens in vrijwel alle Europese landen manifesteert. Zo was het Nederlandse BNP in 2008 nog 936,2 miljard maar op dit moment staat deze belangrijke indicator voor economische welvaart op zo'n 826 miljard euro. De combinatie van stijgende prijzen, minder koopkracht en hogere belasting leidden in Frankrijk zelfs tot zeer gewelddadige rellen. Sluipschutters werden op daken geplaatst om de woedende menigte te kunnen beteugelen. Auto's werden in de brand gestoken, winkels geplunderd, de Arc de Triomphe (of wat daar van over is) bezoedeld. Het gaat dus niet goed in Frankrijk en slechts 23% steunt de president.
https://twitter.com/EuropeElects/status/1068593286133293057
De Franse president staat er dus slecht voor in de peilingen, moet een volkswoede van jewelste in toom houden en staat ondertussen bekend om bizarre uitspraken over 'wereldvrede' en het 'EU-leger'. Wat de president precies heeft gepresteerd tijdens zijn termijn is velen dan ook onbekend. De economie is nauwelijks gegroeid en hij blijft maar domme uitspraken doen die niet enkel beledigend zijn richting NAVO-partner Verenigde Staten, maar ook ronduit gevaarlijk. Alsof de argumenten in het oprichten van een echt Europees leger moeten zijn gebaseerd op het zoeken van confrontatie met China, Rusland en de VS. Natuurlijk niet, zo'n leger richt je op met argumenten als 'we willen zorg dragen voor onze eigen veiligheid'. Dat vindt de Verenigde Staten natuurlijk geen probleem, maar waarom Macron zoveel moeite heeft dit fatsoenlijk te verwoorden dan ook de vraag.
De Fransen zijn in ieder geval helemaal klaar met de beste man. En Macron is klaar met de demonstranten, want hij heeft aangegeven dat dit niet langer door kan gaan. Daarom is hij nu in conclaaf met de commissie voor de openbare veiligheid. Hoe Macron de komende maand zijn werkzaamheden als president verder oppakt na de G20 in Argentinië zal zijn presidentschap voor de komende twee jaren kunnen bepalen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten