Hoe groot wordt de demonstratie van Wilders in Rotterdam?

Geen categoriejan 18 2018, 14:00
Hij voert er hard campagne voor. Maar komen gewone kiezers ook opdagen?
Op 20 januari is het zover: de PVV gaat dan demonstreren "tegen Rutte-III, de discriminatie van Nederlanders en de islamisering. Voor de toekomst van ons land en onze kinderen en kleinkinderen," aldus het pamflet dat de partij gemaakt heeft.
https://twitter.com/geertwilderspvv/status/946039710308339712
Op Twitter voert Wilders best hard campagne voor deze demonstratie. Anders dan bij andere PVV-demonstraties is het nu namelijk de bedoeling dat gewone kiezers in grote getallen komen opdagen. Zoals de partij stelt:

"Samen met veel PVV-kiezers en verontruste inwoners van Nederland. Samen met PVV-politici uit alle provincies en met Tweede Kamerleden. Samen met u!"

Het probleem met 'rechtse demonstraties' is altijd geweest dat de meeste rechtse kiezers een gewone baan hebben. Zij zijn dus niet in staat om op een doordeweekse dag te demonstreren. En als de demonstratie in het weekend plaatsvindt kiezen deze mensen er vaak voor om toch tijd met het gezin te besteden; die tijd is er door de week namelijk niet.
Aan de andere kant is de PVV natuurlijk niet werkelijk een echt-rechtse partij. De PVV is in veel opzichten links. De partij heeft meer sympathie voor oude sociaaldemocraten als Drees dan voor, zeg, denkers als F.A. Hayek. De natuurlijke achterban van de PVV bestaat dan ook vooral uit voormalige linkse kiezers die het gehad hebben met, met name, de PvdA omdat die partij de arbeider verraden heeft ten faveure van haar grote multiculturele droom.
In principe moet Wilders dus niet het oude probleem hebben van actievoerende rechtse politici.
Maar toch. Maar toch. Er zit wel degelijk een stigma op het steunen van de PVV. Is het dan mogelijk dat mensen zich daardoor tegen laten houden? Dat er uiteindelijk maar een paar honderd mensen komen opdagen omdat ze liever niet publiekelijk in verband gebracht willen worden met de partij waar ze op stemmen?
Hoe dan ook hangt er wel degelijk het één en ander af van deze demonstratie voor Wilders. Als hij een flink aantal mensen op de been krijgt -- duizenden dus -- bewijst dit dat hij echt voor een volksbeweging kan zorgen. Maar als de PVV-politici uiteindelijk alleen maar gesteund worden door een handvol gewone kiezers is dat juist weer een klap voor zijn reputatie. Zijn tegenstanders zullen dan concluderen dat de PVV vooral een papieren tijger is; dat de partij weliswaar een mooi aantal zetels heeft, maar dat zelfs PVV-kiezers het allemaal niet zo serieus menen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten