Hoe kwetsbaar is de Europese vrede eigenlijk?

Geen categoriejul 18 2011, 19:13
Als de euro klapt is dat goedkoper dan een redding, maar het is ook een potentiële ramp. Want laten we onszelf geen illusies maken: vrede is duur. En de kans dat Europa weer in conflicten wegzakt, wordt met de dag groter.

Het zuiden van Europa is al over de grens. Het leed verspreidt zich als een onzichtbaar monster, de politieke vertaling zal nog komen. Het Noord-Europa moet voorzichtig zijn met het leed van zuiderlingen.

Het vernederen van een volk laat diepe en pijnlijke sporen achter in de ziel van een natie. Dit moeten we koste wat kost voorkomen. Het zuiden van Europa is ook een onderdeel van Europa. Een Europa zonder zuiden is geen Europa.

Een politiek van vernedering is geen politiek, maar een voorbereidende fase van vijandschap en gewelddadige conflicten.

De euro is in gevaar en omdat de munt vanaf het begin innig verbonden is met politiek, staat tegelijkertijd de eenheid van Europa op het spel. En hoe hard de hosannagezangen over het einde van de euro ook worden aangeheven, we moeten ons realiseren dat ook een beschadigde of zelfs opgeloste EU een prijs heeft. De euro staat op springen en het kan alle kanten op. Op dit soort breukvlakken is het goed om achterom te kijken en te zien wat de geschiedenis leert. En de Europese geschiedenis is allerminst vrij van oorlogssmetten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten