Hoe veilig is het nog om in Istanbul te wonen?

Hoe veilig is het nog om in Istanbul te wonen?

In juni en juli hoorden we in Nederland slechte geluiden over Istanbul. De aanslag op het vliegveld en de mislukte couppoging hebben in de stad voor veel onrust gezorgd. Deze zomer zijn duizenden Nederlanders 'gewoon' weer naar Turkije gevlogen, maar is het nog wel veilig in Istanbul? Om het specifieker te zeggen: is het nog wel veilig om er te wonen?

Komen er minder toeristen naar Turkije?
Onderzoeksbureau GfK keek naar de toeristenindustrie. Het ontdekte dat er afgelopen zomer veel minder boekingen naar Turkije waren gedaan dan in de afgelopen jaren. Er is een verhoogd risico op terrorisme in Istanbul, maar een negatief reisadvies voor de Turkse badplaatsen heeft de Rijksoverheid nooit afgegeven. Je kunt de slechte geluiden dus makkelijk relativeren.

Daar staat echter recht tegenover dat de Griekse Toeristische Federatie deze zomer bijna een miljoen Russen verwachtte, iets wat in lijn ligt met de situatie in Rusland. De Turkse badplaatsen zien er namelijk vele malen rustiger uit dan vorige jaren, aldus het Turkse bureau voor toerisme.

Istanbul, prachtstad met gevaren
En dan hebben we nog niet eens gekeken naar de situatie in Istanbul zelf. Filmpjes op social media suggereerden reeds dat mensen op straat vol angst leven. Maar hoe zit het met de veiligheid in Istanbul? Ten eerste is het bedrijfsleven er niet op achteruit gegaan, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. In Izmir en Istanbul werden bijeenkomsten gehouden om ondernemers een luisterend oor te bieden.

De handel met Turkije is vanuit Nederland niet ten koste gegaan van de problemen, en dat is maar goed ook. Turkije is immers een belangrijke handelspartner van ons land; het totale handelsvolume bedraag in totaal liefst 8 miljard (bron: CBS). Ook groeide de Turkse economie aan het begin van het jaar met 4,8 procent, het land kent goede tijden.

Leven gedirigeerd door onzekerheid
Onzekerheid is echter de grote boosdoener. Dit geldt voor investeerders maar net zo goed voor de mensen die in Istanbul wonen. Recep Tayyip Erdogan, president van Turkije, krijgt zijn landgenoten de straat op om te protesteren tegen de plegers van de mislukte couppoging. Nationalisme en onrust nemen toe. Men is bang voor de president en zijn vele aanhangers.

Voetballer Gregory van der Wiel zat de afgelopen weken midden in een verhuizing naar Istanbul, waar hij zijn voetbalcarrière voortzet. Er is terreurdreiging, maar het leven in Turkije wil en kunnen hij en zijn vriendin er ondanks de terreurdreiging niet voor stoppen. De stad Istanbul is, ondanks de grote problemen van de laatste maanden, een pareltje. Jaarlijks trekken het Topkapi Paleis, De Hagia Sofia en De Grote Bazaar toeristen naar Istanbul. Toeristische uitstapjes en heel lekker eten wachten iedere zomer op de toeristen. Daarnaast tracht Apple deze maanden haar derde Apple Store in de stad te openen. Het laat maar zien dat de stad zich nog steeds aan het ontwikkelen is.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties